Bolu'da "kâr payı" vaadiyle dev vurgun: 100 milyonluk dolandırıcılık ağı ortaya çıktı
Bankacı destekli şebeke onlarca kişiyi mağdur etti: Evini kaptıran da var, yurtdışından dolandırılan da
Bolu’da bir banka personeli aracılığıyla kurulan ve “kâr payı” sistemi vaadiyle onlarca kişiyi dolandıran organize bir şebekenin, yaklaşık 100 milyon lira dolandırıcılık yaptığı iddia edildi. Mağdurlar arasında, evini ipotek ettirip aylık ödeme alacağına inananlar da, banka kredisi çektirilerek tuzağa düşürülenler de yer alıyor. Dolandırıcılığın etkisi sadece Bolu ile sınırlı kalmadı; Çanakkale, Balıkesir ve Almanya gibi farklı yerlerden çok sayıda kişi savcılığa başvurdu.
Sadettin Türdü 4,5 milyonluk evini kaybetti
Dolandırılanlar arasında yer alan 48 yaşındaki Sadettin Türdü, yaşadığı mağduriyeti kamuoyuyla paylaştı. İddiasına göre, kendilerini güvenilir yatırımcılar olarak tanıtan kişiler, Türdü’ye üç yıl boyunca evini ipotek ettirme karşılığında her ay 35 bin TL "kâr payı" ödeme vaadinde bulundu. İlk aylarda yapılan düzenli ödemelerle güven kazanan şebeke, kısa süre sonra ortadan kayboldu. Türdü, 4,5 milyon TL değerindeki evini kaybetti.

"Bankadaki adamlar da kâr payı alıyor"
Türdü’nün iddiaları yalnızca kendi mağduriyetiyle sınırlı değil. Sistemin işleyişine dair dikkat çekici detaylar paylaşan Türdü, bazı banka çalışanlarının da şebekeyle birlikte hareket ettiğini öne sürdü. Mağdurlar, bankaya yönlendirilerek adına kredi çıkartılıyor, çıkan paranın önemli bir bölümü ise şebeke tarafından komisyon adı altında alınıyor:
“Bankalardaki adamları vasıtasıyla mağdurları ‘X firmadan geldim’ dedirterek bankaya gönderiyorlar. Böylelikle bu kişilere kredi çıkartılıyor. Bu krediden banka çalışanları da kâr payı alıyor. Örneğin, 300 bin lira kredi çıkartıyorlar, 50’si bankacıya, 100 bini kendilerine gidiyor.”
"Evini, arsasını ver, biz ticaretten pay verelim"
Şebekenin ikinci yöntemi ise sahte bir ticaret faaliyeti üzerinden işliyor. Türdü’nün anlatımına göre dolandırıcılar, hayvancılık ya da emtia ticareti yaptıklarını söyleyerek, ev ya da arsasını ipotek ettiren kişilere aylık yüksek gelir vaadinde bulunuyor. Türdü, benzer vaade inanarak evini verdiğini, ancak sonunda elindeki tüm mülkünü kaybettiğini belirtti.
Onlarca mağdur, suç duyurusunda bulundu
Yaşadığı mağduriyetin ardından diğer kurbanlarla temasa geçen Türdü, Bolu genelinde en az 25 kişiyle görüştüğünü ve hepsinin benzer yöntemlerle dolandırıldığını ifade etti. Olayın sadece Bolu ile sınırlı olmadığını vurgulayan Türdü, şunları söyledi:
“Bizim ulaşabildiğimiz 20-25 mağdur var. Bu kişiler sadece Bolu’dan değil, Çanakkale, Balıkesir ve Almanya gibi yerlerden. Yaklaşık 100 milyon liralık bir vurgundan söz ediliyor.”
"Seçil Erzan davası ile benzerlik gösteriyor"
Türdü, yaşadıkları olayın, kamuoyunda geniş yankı uyandıran Seçil Erzan davası ile neredeyse birebir benzerlik taşıdığını da dile getirdi. Ancak en büyük farkın, bu olayda şüphelilerin halen serbest olması olduğunu ifade etti:
“Bizim dava Seçil Erzan davasıyla aynı. Orada tutuklu var, bizde ise şüpheliler serbest. Her gün yeni mağdurlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Ortada bu kadar mağdur varken bu kişilerin hâlâ sokakta dolaşması kabul edilemez.”
Soruşturma genişliyor
Olayla ilgili Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatılırken, mağdurların sayısının artması üzerine dosyanın kapsamının genişletilebileceği belirtiliyor. Başka şehirlerdeki ve yurtdışındaki mağdurların da Türkiye’ye dönerek şikâyetlerini resmi mercilere iletmeye başladığı öğrenildi.
Uzmanlardan uyarı
Yetkililer, benzer "yüksek kâr" vaatlerine karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarırken, bankalar aracılığıyla yürütülen bu tarz işlemlerde, her türlü imza ve sözlü taahhüt için profesyonel hukuki danışmanlık alınmasını öneriyor. Soruşturmanın derinleştirilerek banka personeline yönelik iddiaların da araştırılması bekleniyor.