Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği ve hayırsever Şireci Ailesi iş birliğiyle, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın katılımıyla Türkiye’ye örnek olacak AMATEM’le Bahar Projesi başlatıldı. Protokol imza töreni, bağımlılık sorunu ile mücadelede yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor.
Proje kapsamında Türkiye’de ilk kez, bağımlı bireylerin tıbbi tedavi sonrası sosyal rehabilitasyon süreci de sistematik olarak uygulanacak. Bu sayede bireylerin topluma yeniden kazandırılması ve kalıcı bir iyileşme sağlanması hedefleniyor.
Türkiye’nin Uyuşturucu Mücadelesinde Başarı
Törende konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadeledeki kararlılığını vurguladı. “4 Haziran 2023’ten bu yana 90 bin tutuklamaya ulaştık. 328 organize suç örgütü çökertildi. Arz ve talep cephesinde sahada tam saha pres yapıyoruz” dedi.
Bakan Yerlikaya, yapılan operasyonlar ve uluslararası iş birlikleriyle uyuşturucu ticaretinin önüne geçildiğini, halkın güvenliği için sahada kesintisiz bir mücadele yürütüldüğünü belirtti.
21 Günlük Tıbbi Tedavi ve Sosyal Rehabilitasyon
Proje kapsamında 61 dönümlük arazide kurulacak yeni tesiste, bağımlılar 21 günlük tıbbi tedavi sürecinden geçirilecek. Ancak esas yenilik, tedavinin ardından başlayacak sosyal rehabilitasyon programı olacak.
Bu süreçte uygulanacak yöntemler:
Detoks uygulamaları
Bireysel ve grup psikoterapi seansları
12 aşamalı grup tedavi modeli
Bilgisel davranış terapileri
Ailelerin sürece dahil edilmesi
Bireyler, psikolojik, sosyal ve ekonomik olarak yeniden yapılandırılarak, bağımlılıktan tamamen arınmaları sağlanacak.
Topluma Yeniden Kazandırma ve Mesleki Eğitim
Sosyal rehabilitasyon süreci, sadece bireyi değil ailesini ve toplumu da kapsayacak şekilde planlandı. Katılımcılara sosyal entegrasyon programları, mesleki eğitimler ve ekonomik bağımsızlık kazandıracak uygulamalar sunulacak.
Proje kapsamında uygulanacak faaliyetler:
Agro-tarım ve tekstil atölyeleri
E-ticaret ve girişimcilik eğitimleri
Mesleki kapasite geliştirme çalışmaları
Sanat ve müzik terapileri
Bu sayede bireylerin üretkenliği artırılacak, ekonomik bağımsızlıkları güçlendirilecek ve toplumla bütünleşmeleri sağlanacak.
Gaziantep Modeli Türkiye’ye Örnek Olacak
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, projenin hem tıbbi hem sosyal boyutlarıyla bağımlılık sorununa bütüncül bir çözüm getirdiğini vurguladı. Şahin, “Bu masa Gaziantep Modeli’dir. Proje, Türkiye ve dünya için örnek bir uygulama olacak” dedi.
Gaziantep Valisi Kemal Çeber de projenin bağımlılıkla mücadelede hem arz hem talep boyutunu kapsadığını belirterek, şehre özgü doğa ve sağlık ortamının süreci güçlendireceğini söyledi.
Protokol İmzaları Atıldı
Törende Şireci Ailesi’nden Esat ve Didem Şireci ile Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin, proje için protokol imzalarını attı. Bu imzalarla AMATEM’le Bahar Projesi resmen başlatılmış oldu.
Bakan Yerlikaya törende, bağımlı bireylere “Gelin elinizi uzatın, biz sizi kucaklayalım ve sağlıklı, sıhhatli bir şekilde yaşamınıza döndürelim” diyerek destek mesajı verdi.