Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Kiraz diyarına yeni isim Meclis yolunda Giresunlular nefeslerini tuttu!

Kiraz diyarına yeni isim Meclis yolunda Giresunlular nefeslerini tuttu!

Giresun için tarihi talep, 'Giresun' ismi değişiyor mu? Detaylar merak uyandırıyor...

MUHABİR: Eray Aksoy

Giresun’un İsminin Değiştirilmesi İçin Kampanya Başlatıldı: 68 Bin 500 İmza Toplandı

Karadeniz’in önemli şehirlerinden Giresun’un isminin değiştirilmesi ve İstiklal Madalyası ile onurlandırılması için başlatılan kampanya kısa sürede büyük yankı uyandırdı. Giresun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali Kara, yürütülen kampanya kapsamında şu ana kadar 68 bin 500 dijital imza ve yaklaşık 45 bin ıslak imzanın toplandığını açıkladı.

“Milli değerlere olan hassasiyetle bu süreci başlattık”

Ali Kara, kampanyanın çıkış noktasının tarihsel ve milli duyarlılıklar olduğunu belirterek şu açıklamada bulundu:

“İstiklal mücadelesinin her alanında büyük kahramanlıklar gösteren ecdadımızın hatıralarının yaşatılması ve hak ettikleri İstiklal Madalyaları'nın verilmesi için hem yurt içinde hem yurt dışında yoğun bir kampanya yürüttük. Vatandaşlarımızdan, belediyelerden ve siyasi partilerden büyük destek aldık.”

Geniş katılım ve siyasi destek

Kampanyaya toplumun farklı kesimlerinden geniş katılım sağlandığını vurgulayan Kara, siyasi desteğin de dikkat çekici olduğunu ifade etti:

“Sivil toplum kuruluşlarını, belediye başkanlarını, DEM Parti hariç tüm siyasi partilerin il başkanlarını ve milletvekillerini ziyaret ettik. Cumhuriyetin ilanından bu yana Giresun'da ilk kez bir mesele üzerinde tam bir mutabakat sağlandı.”

Kampanya uluslararası boyuta taşındı

Kara, kampanyanın Afyon’daki şehitler töreninin ardından Giresun’da başlatıldığını, ancak kısa sürede Türkiye geneline ve yurt dışına yayıldığını söyledi:

“ABD ve Avrupa’daki Giresunlulara da ulaştık. Şu anda ‘Yiğit Giresun’ kampanyamız kapsamında web sitesi üzerinden 68 bin 500 imzaya ulaştık. Ayrıca elimizde 45 bin civarında ıslak imza var. Hedefimiz yılbaşına kadar 200 bin imzayı geçmek ve bu taleple Meclis’e güçlü bir şekilde gitmek.”

Giresun ismi nereden geliyor?

Giresun isminin kökenine dair farklı rivayetler bulunuyor. En yaygın görüşe göre şehir, antik çağda kullanılan “Kerasus” isminden türemiş. Bu kelimenin, bölgede bolca yetişen kiraz (cerasus) nedeniyle kullanıldığı düşünülüyor. Bir diğer rivayet ise şehrin, denize doğru uzanan bir yarımadanın üzerine kurulu olmasından ötürü “Keras” (boynuz/yarımada) adını aldığı yönünde. Üçüncü bir görüşe göre ise kentin adı, bölgedeki yerli kavimlerin kullandığı yerel dillerden türemiş olabilir.

Gözler Meclis’te

Toplanan imzaların yıl sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması planlanıyor. Kampanyanın Meclis gündemine alınıp alınmayacağı ve Giresun’un isminin değiştirilmesine dair teklifin nasıl bir karşılık bulacağı merak konusu. Kampanya, sosyal medyada da yoğun ilgi görerek kamuoyunun gündemine girmeyi başardı.