Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Konya’nın tarihi Suriçi Çarşısı yeniden hayat buluyor

Konya’nın tarihi Suriçi Çarşısı yeniden hayat buluyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Konya’da dönüşüm çalışmaları kapsamında tamamlanan Suriçi Çarşısı 1. Etap Açılışında konuştu. Projeyi bir “vizyon eseri” olarak tanımlayan Bakan Kurum, “Konya’nın asırlık hafızasını gün yüzüne çıkarıyoruz” dedi. Kurum, deprem bölgesindeki çalışmalar hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

KAYNAK: Gülay Yücel

Tarihi Dokusuyla Yeniden İnşa Edilen Bir Merkez

Konya’nın Şükran Mahallesi’nde yürütülen dönüşüm projesi, Mevlâna Meydanı’ndan Altın Çarşı’ya uzanan bir kültür vadisi oluşturmayı hedefliyor. Bakan Kurum, projenin ilk adımında 165 bin metrekarelik alanda 307 dükkan ve ofisin aslına uygun şekilde inşa edildiğini belirtti. Kalecik, Mücellit, Kapu ve Erdemşah camileri ile çevrelenen alanın, Konya’nın tarihî kimliğini yansıtan bir merkez haline geldiğini vurguladı.

Özellikle jeodezik cam kubbe altında koruma altına alınan Selçuklu dönemine ait büyük hamam kalıntısı dikkat çekiyor. Kurum, bu yapının sadece bir arkeolojik değer olmadığını, aynı zamanda bir medeniyetin izlerini taşıyan canlı bir hafıza mekanı olduğunu ifade etti.

“Türkiye’nin Şehircilik Vizyonuna Konya’dan Bir İmza”

Projenin mimari yenileme olmanın ötesinde bir şehircilik vizyonu sunduğunu söyleyen Kurum, “Bu sadece çarşıları yenilemek değil; tarih, mimari ve maneviyatı bir araya getiren bir medeniyet projesidir” dedi.

Projeye destek veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, alanın geçmişte şehir merkezinde bir “ur” gibi olduğunu, bugün ise kente değer katan bir merkez haline geldiğini belirtti. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ise projenin her adımının sabırla, "iğneyle kuyu kazmak" gibi yürütüldüğünü vurguladı.

“Deprem Bölgesindeki Çalışma, Dünya Tarihinde Eşi Benzeri Yok”

Açılış töreninde sadece Konya değil, 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerdeki çalışmalar da gündemdeydi. Bakan Kurum, “450 bin konut, dile kolay; bir ülke büyüklüğündeki alanı yeniden kurduk” diyerek sürecin boyutuna dikkat çekti. “Saatte 23, günde 550 konut teslim eden bir ülkeyiz artık” diyen Kurum, 27 Aralık’ta Hatay’da son anahtarların teslim edileceğini açıkladı.

Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yürütülen bu yeniden yapılanma sürecini “dünya tarihinde eşi benzeri olmayan bir diriliş seferberliği” olarak tanımladı.

Konya’ya 15 Bin 200 Yeni Sosyal Konut

Bakan Kurum, 81 ili kapsayan 500 bin sosyal konut projesi kapsamında Konya’ya toplam 15 bin 200 sosyal konut kazandırılacağını da duyurdu. Konya Merkez’in yanı sıra Akşehir, Ereğli, Seydişehir, Beyşehir ve Karapınar’da yapılacak konutların, kentteki konut arzına katkı sağlayacağı belirtildi.

“Bambaşka Bir Konya Merkezi Doğuyor”

Konya Milletvekili Selman Özboyacı ise tüm etaplar tamamlandığında kentin merkezinde bambaşka bir çehrenin ortaya çıkacağını belirtti. Konya Valisi İbrahim Akın ise Suriçi Çarşısı’nı, “muhterem ceddimizin inşa anlayışının günümüze yansıyan bir tezahürü” olarak tanımladı.