Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Malatya'daki arazi kavgasında ölüme neden olan 4 sanığa 18'er yıl hapis!

Malatya'daki arazi kavgasında ölüme neden olan 4 sanığa 18'er yıl hapis!

Yazıhan ilçesindeki arazi anlaşmazlığı davasında mahkeme, kasten yaralama neticesinde ölüme sebebiyet verme suçundan 4 sanığa 18 yıl hapis cezası vererek duruşma salonunda tutukladı.

KAYNAK: İHA

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde taraflar arasında uzun süredir devam eden arazi anlaşmazlığı kanlı bitti. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, kavgada ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden A.A.’nın ölümüne ilişkin karar açıklandı. Mahkeme heyeti, tutuklu bulunan sanık İ.B.’nin durumunun devamına karar verirken, tutuksuz yargılanan K.B., B.B. ve Z.Ö.’nün hükümle birlikte duruşma salonunda tutuklanmasına hükmetti.

Olay günü aralarında husumet bulunan taraflar tartışmaya başlamış, tartışmanın büyümesi üzerine İ.B.’nin av tüfeğiyle ateş açtığı, diğer sanıkların ise sopa ve benzeri aletlerle kurbanı darp ettiği kayıtlara geçmişti. Adli raporlar, ölümün av tüfeği saçmalarına bağlı büyük damar yaralanması ve dış kanama kaynaklı gelişen komplikasyonlar nedeniyle gerçekleştiğini doğruladı.

Türk Ceza Kanunu 87. madde kapsamında hüküm kuruldu

Mahkeme, savcının "kasten öldürme" talebine karşın eylemi "kasten yaralama neticesinde ölüme neden olma" suç kategorisinde değerlendirdi. Türk Ceza Kanunu’nun 87/4 maddesi uyarınca, kasten yaralama fiili mağdurun ölümüne sebebiyet vermişse ve failin kastı sadece yaralamaya yönelikse ağırlaştırılmış cezai müeyyideler uygulanmaktadır. 2026 yılı itibarıyla yargı pratiklerinde benzer vakalarda "eylem birliği" kriteri, tüm faillerin aynı oranda sorumlu tutulmasında temel dayanak oluşturmaktadır. Bu doğrultuda mahkeme, sanıkların olay yerine birlikte gelmelerini ve ortak hareket etmelerini gerekçe göstererek herhangi bir takdiri indirim uygulamadan 18'er yıl hapis cezası verdi.

Ek soruşturma ve yaralama suçlarından ek cezalar

Sanıklar sadece ölüme sebebiyet verme suçundan değil, aynı zamanda olay sırasında H.A.’ya yönelik gerçekleştirdikleri "silahla basit yaralama" ve "silahla nitelikli yaralama" suçlarından da toplamda 2 yıl 33 ay hapis cezasına çarptırıldı. Öte yandan davada yeni bir gelişme yaşandı; soruşturma aşamasında hakkında takipsizlik kararı verilen bir şüpheli için mağdur tarafın sunduğu yeni deliller kabul edildi. Savcılık, bu kişi hakkında yeni bir soruşturma başlatarak mahkemeden ilgili dosyanın örneğini talep etti.