Osmaniye’nin Gebeli Mahallesi’nde yaklaşık 260 yıllık olduğu tahmin edilen çınar ağacı, sıcak yaz günlerinde oluşturduğu serinlikle mahalle halkına doğal klima etkisi sunuyor. Mahallenin simgesi haline gelen bu anıt çınar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2020 yılında tescillenerek koruma altına alındı ve mahallenin en önemli sembollerinden biri olarak kabul ediliyor.
Gölgesinde serin bir yaşam
Yaz aylarında geniş gölgesiyle serin bir ortam sunan çınarın altında, mahalle sakinleri günün büyük bir bölümünü geçiriyor. Çaylarını yudumlayarak sohbet eden vatandaşlar, yıllara meydan okuyan çınarın korunması gerektiğinin altını çiziyor. Salih Örek, "Burası Gebeli Mahallesi’nde milli koruma altında bulunan bir çınar ağacı. Burada önceden iki çınar vardı, ancak bir tanesi kırıldı. Şehir merkezine göre 3-4 derece daha serin," diyerek çınarın sağladığı serinliğin önemine değiniyor.
Vatandaşların gözdesi: Çınar ağacı
Mehmet Tuncel ise çınarı, “Allah tarafından bize verilmiş doğal bir klima” olarak tanımlıyor. Mahalle nüfusunun yaklaşık 20 bin olduğunu belirten Tuncel, “Osmaniye’nin 37 mahallesi var ama böyle serinleyebileceğiniz çok az yer bulunuyor” diyerek durumu özetliyor. 80 yaşındaki Bekir Berk de çocukluğundan beri tanıdığı çınarın, çıkardığı serin havayla insanlara yardımcı olmaya devam ettiğini vurguluyor.
Özellikle akşam saatlerinde farklı mahallelerden gelen insanlar, çınarın altında vakit geçirerek serinliğin tadını çıkarıyor. Bunun yanı sıra, bölgedeki çayhaneler ve kahvehaneler, çınarın çevresinde sosyal bir yaşam alanı oluşturuyor. Osmaniye’nin bu doğal kliması, sadece bir ağaç değil, aynı zamanda mahalle sakinlerinin buluşma noktası ve kültürel bir simge haline gelmiş durumda.

OSMANİYE'DE YAKLAŞIK 260 YILLIK OLDUĞU TAHMİN EDİLEN VE MAHALLENİN SİMGESİ HALİNE GELEN ÇINAR AĞACI, BUNALTICI YAZ GÜNLERİNDE OLUŞTURDUĞU SERİNLİKLE MAHALLE SAKİNLERİNE DOĞAL KLİMA ETKİSİ SUNUYOR.