İstanbul
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Sahte ilanlarla 4 milyonluk vurgun yapan çete jandarmaya yakalandı

Sahte ilanlarla 4 milyonluk vurgun yapan çete jandarmaya yakalandı

Gaziantep’te siber dolandırıcılık operasyonunda 74 şüpheli tespit edildi, 3 kişi tutuklandı. Toplam zarar: 4 milyon 548 bin TL.

MUHABİR: Kadir Akkurt

Gaziantep’te dijital dünyada sinsice ilerleyen bir suç ağı, jandarmanın siber radarına takıldı. Masum vatandaşları sahte ilanlarla kandırarak milyonlarca liralık vurgun yapan siber dolandırıcı çetesi, adım adım takip edilerek çökertildi. Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı'nın yürüttüğü titiz teknik takip, Türkiye’de artan internet dolandırıcılığına karşı önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Ağustos ayı boyunca hızla yayılan dolandırıcılık yönteminde, dolandırıcılar çeşitli internet sitelerinde araç ve telefon ilanları verdi. Ayrıca icra dosyası kapatma vaadiyle 34 vatandaşın duygularını sömürerek toplamda 4 milyon 548 bin 695 TL para topladılar. Geriye dönüp baktıklarında ellerinde ne ürün vardı ne de umut.

jandarma dijital iz peşinde: 74 şüpheli tek tek tespit edildi

Operasyon, klasik yöntemlerin ötesine geçti. Dijital iz sürme, IP takibi ve sanal ortamda oluşturulan sahte profillerin analiziyle 74 farklı şüpheli belirlendi. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen operasyonlar sonucu, bu kişilere ait adreslerde eş zamanlı baskınlar düzenlendi.

Adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda cep telefonu, dizüstü bilgisayar, sim kart ve dijital materyale el konuldu. Bu cihazlarda yer alan veriler, olayın daha derin bir yapıya sahip olabileceğini gösterdi. Elde edilen bulgular, hem mağdurların hem de diğer olası kurbanların tespitine ışık tutacak nitelikteydi.

adli süreç başladı: 3 kişi tutuklandı, soruşturma derinleşiyor

Operasyon sonucunda yakalanan şüphelilerden 3’ü, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diğer şüphelilerle ilgili adli işlemler ise sürüyor. Yetkililer, dijital materyallerin incelenmesiyle daha geniş çaplı bir dolandırıcılık ağına ulaşabileceklerini ifade etti.

Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı, olay sonrası yaptığı açıklamada “halkımızın dijital ortamda güvenliğini sağlamak bizim önceliğimizdir” diyerek, siber suçlarla mücadelenin kesintisiz sürdürüleceğini vurguladı. 7/24 esasına göre çalışan siber devriye ekipleri, benzer suçların önlenmesi adına görev başında.

internetten alışverişte bir kez daha düşünün: ‘sahte ilan’ tuzağı büyüyor

Bu olay bir kez daha gösterdi ki, internet üzerinden yapılan alışverişlerde güven unsuru her zamankinden daha önemli. Araç, telefon veya ev eşyası gibi yüksek meblağlı ürünlerde, satıcıyı ve ilanı sorgulamak hayatî öneme sahip. Yetkililer, vatandaşları özellikle "peşin ödeme" ve "elden kapatma" gibi tekliflere karşı dikkatli olmaları yönünde uyardı.