Akçakavak Köyü’nde Baca Yangını Paniğe Neden Oldu
Bilecik’in Gölpazarı ilçesine bağlı Akçakavak köyünde bir evde çıkan baca yangını kısa süreli paniğe yol açtı. Yangını fark eden vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi.
İtfaiyenin Hızlı Müdahalesiyle Yangın Söndürüldü
İhbar üzerine olay yerine sevk edilen Gölpazarı Belediyesi itfaiye ekipleri, Muhammed Ö.’ye ait tek katlı evde çıkan yangına hızlı şekilde müdahale etti. Bacanın ve sobanın bulunduğu odada çıkan yangın kontrol altına alınarak söndürülürken, olay maddi hasarla atlatıldı ve soğutma çalışmaları gerçekleştirildi.
Türkiye’de Soba ve Baca Kaynaklı Yangınlar
Türkiye’de her yıl kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte soba ve baca kaynaklı yangınlar artış gösteriyor. Örneğin, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı verilerine göre geçen yıl kent genelinde 305 baca veya soba kaynaklı yangın çıktığı, 2024’ün ilk 9 aylık döneminde ise bu sayının 227’ye düştüğü kaydedildi; bu yangınlar toplam itfaiye müdahalelerinin yaklaşık %2 civarında bir oranını oluşturdu. Bu veriler, soba ve baca bakımının yapılmasının, gaz ve ısıtma ekipmanlarının düzenli kontrol edilmesinin ve kullanıcıların dikkatli olmasının yangın riskini azaltmada önemli olduğunu gösteriyor.