Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Tokat'ta uygulama noktasında yakalandılar: Cipte kaçak göçmen şoku!

Tokat'ta uygulama noktasında yakalandılar: Cipte kaçak göçmen şoku!

Tokat’ın Erbaa ilçesinde durdurulan cipte Afganistan uyruklu 5 kaçak göçmen yakalanırken, olayla ilgili 2 şüpheli gözaltına alındı.

KAYNAK: İHA

Uygulama Noktasında Şüpheli Araç Durduruldu

Tokat İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, aldıkları istihbarat üzerine harekete geçti. Erzurum’dan İstanbul’a gittiği öğrenilen U.A. yönetimindeki cip, gece saatlerinde D-100 kara yolu Yeni Mahallesi girişindeki uygulama noktasında durduruldu.

Bagajdan Kaçak Göçmenler Çıktı

Araçta yapılan kontrolde, cipin arka koltuğu ve bagaj kısmında Afganistan uyruklu 5 kaçak göçmen tespit edildi. Yakalanan göçmenler, işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edildi. Araç sürücüsü U.A. ile yanında bulunan A.A. gözaltına alınırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Türkiye’de Kaçak Göç ve Göçmen Kaçakçılığı İstatistikleri

Son yıllarda Türkiye, coğrafi konumu ve çatışma bölgelerine yakınlığı nedeniyle düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadelede önemli istatistiklere sahip. Resmî verilere göre 2020–2025 arasındaki dönemde Türkiye’de 1 milyondan fazla düzensiz göçmen yakalandı; sadece 2025’te 20.000’den fazla kaçak göçmen sınır güvenlik birimlerince durduruldu. Aynı süreçte göçmen kaçakçısı olduğu tespit edilen binlerce organizatör ve taşımacı da gözaltına alındı, bu kapsamda güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla insan kaçakçılığı ağlarına büyük darbeler indirildi. Türkiye ayrıca 2005–2024 döneminde toplam yaklaşık 2,6 milyon düzensiz göçmeni tespit ederek ilgili birimlere teslim etti ve bu sürede on binlerce kaçakçı faaliyeti de belgelendi; yakalanan göçmenler arasında Afganistan, Suriye ve benzeri ülkelerden gelenler ağırlıkta.