Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, tarım ve teknolojiyi aynı çatı altında buluşturan dev bir organizasyona ev sahipliği yaparak sektörün geleceğine ışık tutuyor.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Stadyumu, tarım dünyasının en önemli buluşmalarından birine sahne oluyor. İlk kez düzenlenen TARIMFEST 2026, akademi dünyasını, kamu temsilcilerini ve tarım sektörünün öncülerini bir araya getirerek bölgesel kalkınma için kritik bir platform oluşturdu.
Bilimsel üretim tarımın geleceğini şekillendiriyor
Açılışta konuşan TAGEM Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, üniversite ve sektör iş birliğinin Türkiye tarımı için stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Atalay, bu tür organizasyonların bilimsel bilginin sahaya aktarılması noktasında bir köprü görevi gördüğünü ifade etti.
TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz ise festivalin sadece bir etkinlik değil, inovasyon ve girişimcilik odaklı bir ekosistem olduğunu belirtti. Uluslararası nitelik kazanan festivale yurt içinden 43, yurt dışından ise 10 üniversitenin paydaş olarak katıldığını dile getiren Yılmaz, üniversitenin 44 yıllık Ziraat Fakültesi birikimiyle Tokat’ın tarımsal hafızasını korumaya devam ettiğini söyledi.
Üretim ve Ar-Ge yatırımlarında büyük hamle
Üniversitenin yerel tohumlardan fide üretimine, hayvancılıktan gıda teknolojilerine kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösterdiğini hatırlatan Rektör Yılmaz, bu yıl hedeflenen 1 milyon fide üretiminin başarıyla tamamlandığını duyurdu. Festivalin teşvik edici gücüne de değinen Yılmaz, 201 proje başvurusunun 120 hakem tarafından titizlikle değerlendirildiğini ve yarışmalarda toplam 1 milyon TL ödül dağıtılacağını açıkladı. Ayrıca üniversitenin kendi öz kaynaklarıyla 2025 yılı Ar-Ge çalışmalarına 79 milyon TL’lik dev bir bütçe ayırdığı bilgisi paylaşıldı.
İklim değişikliği ve tarımın geleceği masada
Festivalin ilk gününde gerçekleştirilen uluslararası panelde, iklim krizinin tarımsal üretim üzerindeki etkileri ve çözüm yolları derinlemesine ele alındı. Organizasyonun ikinci gününde ise düzenlenecek söyleşilerle tarımın geleceği farklı perspektiflerle değerlendirilmeye devam edecek.
Yoğun katılımın yaşandığı açılış töreninde Tokat Valisi Abdullah Köklü, Belediye Başkan Yardımcısı Fuat İşeri, İl Tarım ve Orman Müdürü Ömer Cebeci’nin yanı sıra çok sayıda akademisyen, sektör temsilcisi ve öğrenci yer aldı.