Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Yeni balıkçılık av sezonu için umut dolu mesaj: Bereketli ve sürdürülebilir bir yıl bekleniyor

Yeni balıkçılık av sezonu için umut dolu mesaj: Bereketli ve sürdürülebilir bir yıl bekleniyor

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 1 Eylül’de başlayacak av sezonunun kazasız ve bereketli geçmesini dilerken, su ürünleri tüketiminin artması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 Eylül’de başlayacak yeni balıkçılık av sezonu öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, yeni sezonun balıkçılar için kazasız, bereketli ve sürdürülebilir olması temennisinde bulundu.

Son yıllarda su ürünleri üretiminde artış

Bayraktar, Türkiye’nin su ürünleri üretiminin son yıllarda genel olarak artış eğiliminde olduğunu belirterek, 2023’te ilk kez toplam su ürünleri üretiminin 1 milyon ton sınırını aştığını bildirdi. 2024’te beklenen bir düşüşün ardından 2025 için %11,1 artışla 1 milyon 37 bin 19 tona ulaşılmasının öngörüldüğünü ifade etti. Son beş yıldaki toplam üretim artışının yüzde 31,9 olduğunu vurgulayan Bayraktar, 2025 yılı su ürünleri üretiminin %33,4’ünün avcılıkla elde edilen deniz balıklarından oluşacağını söyledi.

İhracat ve tüketim ihtiyaçları

Bayraktar, Türkiye’nin su ürünleri ihracatının 2025 yılında 2,3 milyar dolar’a ulaşmasının beklendiğini, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen 3 milyar dolarlık 2028 ihracat hedefinin sektöre büyük bir fırsat sunduğunu belirtti. Özellikle insanların su ürünleri tüketiminin dünya ortalamasının altında kaldığına dikkat çeken Bayraktar, Türkiye’deki kişi başına yıllık su ürünleri tüketiminin yalnızca 8,8 kilogram olduğunu ifade etti.

İhtiyaç duyulan tüketim artışının sağlanabilmesi için uygun fiyatlarla ve düzenli bir şekilde ürünlerin ulaşabilirliğinin sağlanması gerektiğini belirten Bayraktar, soğuk zincir ve dağıtım altyapısının geliştirilmesinin yanı sıra balığın beslenmedeki önemi konusunda eğitim ve tanıtım çalışmalarının yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Sonuç olarak, Bayraktar, balıkçılık faaliyetlerinde sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekerek, yasa dışı avcılıkla mücadele ve koruma faaliyetlerinin etkin bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Balıkçılık sektörünün geleceği için doğanın korunmasının elzem olduğunu belirtti.

TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ (TZOB) GENEL BAŞKANI ŞEMSİ BAYRAKTAR, 1 EYLÜL’DE BAŞLAYACAK YENİ AV...

TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ (TZOB) GENEL BAŞKANI ŞEMSİ BAYRAKTAR, 1 EYLÜL’DE BAŞLAYACAK YENİ AV SEZONUNUN BALIKÇILAR İÇİN KAZASIZ, BEREKETLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR GEÇMESİ TEMENNİSİNDE BULUNDU.