İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Yoğun duman sürücüleri durdurdu: Karabük-Kastamonu karayolu ulaşıma kapandı

Yoğun duman sürücüleri durdurdu: Karabük-Kastamonu karayolu ulaşıma kapandı

Kastamonu'nun Araç ilçesindeki orman yangını nedeniyle Karabük-Kastamonu yolu çift yönlü ulaşıma kapatıldı, ekipler havadan müdahale ediyor.

Yoğun duman bastırdı, hayat durdu: Araç-Kastamonu hattı çift yönlü ulaşıma kapandı

Karadeniz’in ormanlarla çevrili şehirlerinden Kastamonu, yine bir yangın felaketiyle karşı karşıya kaldı. Özellikle Araç ilçesi çevresindeki ormanlık alanlarda dün başlayan yangın, ikinci gününde etkisini artırarak bölgeyi tehdit eder hale geldi. Yangının en çok etkilediği bölgelerden biri olan Karabük-Kastamonu kara yolu ise yoğun duman nedeniyle ulaşıma tamamen kapatıldı.

Gün içerisinde şiddetini artıran rüzgar, alevlerin daha geniş bir alana yayılmasına neden oldu. Alevlerle birlikte yükselen yoğun duman, görüş mesafesini neredeyse sıfıra indirirken, Kastamonu-Karabük kara yolu güvenlik gerekçesiyle çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Özellikle Araç ilçesi çevresinde yaşayan vatandaşlar büyük tedirginlik yaşarken, ekipler hem havadan hem karadan müdahalelerini sürdürüyor.

duman duvarı karayolunu görünmez hale getirdi

Yangının etkilediği alanlardan geçen Karabük-Kastamonu kara yolu, akşam saatlerine doğru adeta bir duman denizine dönüştü. Sürücüler, görüş mesafesinin yok denecek kadar azaldığını bildirirken, trafik ekipleri güzergâhı tamamen kapatarak kazaların önüne geçti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile AFAD tarafından koordine edilen çalışmalar neticesinde yol boyunca güvenlik noktaları kuruldu.

Yangına müdahale için bölgeye sevk edilen çok sayıda yangın söndürme helikopteri ve uçak, alevlerin orman köylerine ulaşmasını engellemek için yoğun çaba harcıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da bölgeye gelerek çalışmaları bizzat takip ettiği açıklandı.

havanın kuru ve rüzgarlı olması riski artırıyor

Uzmanlara göre yangının bu denli büyümesinde en büyük etken, bölgede süregelen aşırı sıcak hava dalgası ve düşük nem oranı. Rüzgarın yön değiştirmesiyle birlikte yangın kontrol altına alınmakta zorlanıyor. Araç ilçesine bağlı bazı kırsal mahallelerde tahliye hazırlıkları başlatılırken, yetkililer vatandaşlara ormanlık alanlardan uzak durmaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

Özellikle Kastamonu orman yangını, Karabük yangın bölgesi ve Araç kara yolu trafiğe kapandı gibi arama terimlerinde yoğunluk yaşanırken, gelişmelerin anlık olarak takip edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Yangının neden çıktığı henüz netlik kazanmazken, sabotaj ihtimali üzerinde de duruluyor.

orman yangını bölgelerinde kritik saatler başladı

Yangın söndürme ekipleri için zamanla yarış devam ediyor. Havanın kararmasıyla birlikte hava araçlarının görev süresi kısıtlanırken, gece boyunca karadan söndürme çalışmaları devam edecek. Vatandaşlar sosyal medya üzerinden “Kastamonu yanıyor”“Araç’taki orman yangını yayılıyor” gibi etiketlerle destek çağrısında bulunuyor.

Yangının ne zaman tamamen söndürülebileceği ise belirsizliğini koruyor. Ancak yetkililer, havadan ve karadan müdahalenin kesintisiz süreceğini belirterek, vatandaşları yalnız bırakmayacaklarını ifade ediyor.