İstanbul
Kapalı
6°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Zorunlu trafik sigortasında engellilere yüzde 20 prim indirimi

Zorunlu trafik sigortasında engellilere yüzde 20 prim indirimi

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK), zorunlu trafik sigortasında engelli bireylere yüzde 20'ye kadar prim indirimi sağlayabilmesine imkan tanındı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasında tarife uygulama esasları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğe göre, SEDDK, Ulusal Engelli Veri Sisteminde kayıtlı kişiler için düzenlenecek zorunlu trafik sigorta sözleşmelerinin primlerinde %20'ye kadar indirim uygulaması getirebilecek.

Yeni düzenlemeyle, 1 Ocak 2025 tarihinden geçerli olmak üzere trafik sigortası primleri, 2024 Aralık ayına göre taksi, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici araç gruplarında yüzde 10, diğer araç gruplarında yüzde 5 eklenerek belirlenecek.

Yönetmelikle, araç alım-satımında, mevcut zorunlu trafik sigortası sözleşmesinin işletenin değiştiği tarihten itibaren 15 gün süresince herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ve prim ödenmeksizin aracın yeni sahibi için de geçerli olmasına yönelik hüküm de yasal değişiklik paralelinde kaldırıldı.

Yönetmelikle ayrıca, zorunlu trafik sigortası poliçesinin sonlanması durumunda sigorta şirketine tahakkuk edecek prim tutarında düzenleme yapıldı. Buna göre sigorta poliçesinin ilgili mevzuat çerçevesinde sonlandırılması durumunda, sigorta şirketine tahakkuk eden prim en az 250 TL'den en az aylık brüt asgari ücret tutarının yüzde 2'sine, acente komisyonu ise en az 200 TL'den primin en az yüzde 80'ine çıkarıldı.

Yönetmeliğe göre, 12 Nisan 2017-31 Aralık 2024 tarihleri arasında düzenlenmiş Havuz kapsamındaki poliçelere ilişkin primler ve ödenen hasarların sigorta şirketleri arasında paylaşımı iki aşamalı olarak hesaplanacak.

Primler ve ödenen hasarların yüzde 50'si sigorta şirketleri arasında eşit olarak paylaştırılacak. Kalan yüzde 50 ise sigorta şirketlerinin trafik sigortası primlerinden son 3 yıllık dönemde aldıkları paya göre hesaplanacak. Bu pay her yılın başında hesaplanıp yıl boyunca sabit kalacak.