Yeni Birlik Gazetesi Dünya ABD Tehdit Etti, İran Düğmeye Bastı! Çin Füzeleri Yolda

ABD Tehdit Etti, İran Düğmeye Bastı! Çin Füzeleri Yolda

ABD ile İran arasındaki gerilim sürerken, İran’ın Çin’den gemisavar seyir füzeleri satın almaya yakın olduğu bildirildi. İngiliz haber ajansı Reuters’ın aktardığına göre, Tahran yönetimi Çin yapımı CM-302 tipi süpersonik gemisavar füzeleri için yürütülen müzakerelerde son aşamaya geldi. Haberde, gelişmenin ABD’nin İran’a yönelik saldırı tehditlerinin arttığı ve Washington’un İran kıyılarına yakın bölgelere önemli bir deniz gücü konuşlandırdığı bir dönemde yaşandığına dikkat çekildi.

Reuters’a konuşan kaynaklara göre, en az iki yıl önce başlayan satış görüşmeleri, geçtiğimiz yıl haziran ayında İsrail ile İran arasında yaşanan 12 günlük çatışmanın ardından hız kazandı. Geçtiğimiz yaz itibarıyla görüşmelerin son aşamaya girdiği belirtildi.

İran Savunma Bakan Yardımcısı Mesud Orai dahil üst düzey askeri ve hükümet yetkililerinin Çin’e seyahat ettiği aktarıldı. Kaynaklar, CM-302 gemisavar seyir füzeleri için anlaşmanın tamamlanmak üzere olduğunu ancak teslimat tarihi konusunda henüz mutabakat sağlanmadığını bildirdi.

CM-302 Füzelerinin Özellikleri

Haberde yer alan bilgilere göre, süpersonik özellik taşıyan CM-302 füzelerinin menzili yaklaşık 290 kilometre. Füzelerin alçak irtifada ve yüksek hızda uçarak gemi tabanlı savunma sistemlerinden kaçmak üzere tasarlandığı ifade edildi.

İran’ın söz konusu füzeleri envanterine katması halinde deniz hedeflerine yönelik vurucu kapasitesinin artacağı değerlendiriliyor. Bu durumun bölgedeki deniz dengeleri açısından önem taşıdığı kaydedildi.

Uzman Görüşü: “Engellemek Çok Zor”

Haberde görüşüne yer verilen İsrail’in eski istihbarat subayı Danny Citrinowicz, İran’ın süpersonik gemisavar kapasiteye sahip olmasının bölgesel askeri dengeleri etkileyebileceğini belirtti. Citrinowicz, “İran’ın bölgedeki gemilere saldırmak için süpersonik yeteneğe sahip olması, oyunun kurallarını tamamen değiştirir. Bu füzeleri engellemek çok zor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili Reuters’a yaptığı açıklamada, İran’ın müttefikleriyle askeri ve güvenlik anlaşmaları bulunduğunu ve bu anlaşmalardan yararlanmanın uygun bir zaman olduğunu söyledi.

Bölgesel Gerilim Sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik saldırı seçeneğini masadan kaldırmadığı yönündeki açıklamaları sürerken, iki ülke zaman zaman diplomatik çözüm mesajları da veriyor. Ancak bölgedeki askeri hareketlilik ve savunma tedariklerine ilişkin gelişmeler, gerilimin yüksek seyrettiğine işaret ediyor.

Çin yapımı CM-302 füzelerinin İran’a transfer edilmesi halinde, bu sistemler Çin’in Tahran’a sağlayacağı en gelişmiş askeri teçhizatlar arasında yer alacak.