Rusya, ABD ve Ukrayna arasında uzun süredir devam eden savaşın sonlandırılması için tarihi bir diplomasi süreci devreye girdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Özel Temsilcisi Kirill Dmitriev’in açıklamaları, bölgede kalıcı barış umudunu yeniden yeşertti.

Dmitriev: “Putin-Trump görüşmesi iptal edilmedi, ileri bir tarihte gerçekleşebilir”
Washington’da CNN International’a konuşan Dmitriev, Rusya, ABD ve Ukrayna’nın savaşın sona erdirilmesine yönelik diplomatik bir çözüme “hiç olmadığı kadar yakın” olduğunu belirtti. Özellikle diyalog kanallarının açık tutulduğunu vurgulayan Rus yetkili, bu sürecin büyük önem taşıdığını kaydetti.
Dmitriev ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile eski ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılması planlanan görüşmenin iptal edilmediğini, yalnızca ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.

Zelenskiy'den dikkat çeken tutum değişikliği
Dmitriev, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’nin savaş hatlarını kabullenmeye başlamasını “önemli bir gelişme” olarak nitelendirdi. Zelenskiy'nin daha önce Rusya'nın tamamen çekilmesini şart koştuğunu hatırlatan Dmitriev, "Artık cephe hatları üzerinden konuşmak bile büyük bir diplomatik ilerlemenin kapısını aralayabilir" dedi.
Bu açıklama, barışa yönelik uluslararası beklentilerin arttığı bir dönemde geldi ve Ukrayna cephesinde daha gerçekçi bir yaklaşımın benimsendiğine işaret etti.

ABD yaptırımlarına sert tepki: “Amerikan halkı ödeyecek”
Dmitriev, Washington’un Rosneft ve Lukoil gibi dev Rus enerji şirketlerine yönelik yeni yaptırımlarına da değindi. Bu yaptırımların hedefinin şaştığını belirten Dmitriev, “Bu kararlar Rusya’dan çok Amerikan halkına zarar verecek. Akaryakıt fiyatları ABD’de daha da yükselecek” ifadelerini kullandı.
Diyalog süreci sürüyor: Moskova ile Washington temas halinde
Yaptırımlara rağmen diplomatik kanalların açık tutulduğunu kaydeden Dmitriev, “Rusya’nın çıkarlarının dikkate alınması hâlinde ciddi ilerlemeler sağlanabilir” diyerek sürecin hala umut verici olduğunu vurguladı.
Miami'de kritik görüşme: Dmitriev ile Trump'ın temsilcisi bir araya geliyor
Axios’un haberine göre Dmitriev, hafta sonu Miami’de Trump’ın özel temsilcisi Steve Witkoff ile görüşecek. Rus haber ajansı TASS ise bu ziyaret kapsamında başka önemli temasların da planlandığını duyurdu.
AB’den yeni ateşkes planı

Diplomasi trafiği sadece ABD-Rusya ekseniyle sınırlı değil. Reuters’a konuşan Avrupalı diplomatlar, Avrupa Birliği ülkelerinin, Ukrayna’daki mevcut cephe hatları boyunca yeni bir ateşkes önerisi hazırlığı içinde olduğunu aktardı. Bu gelişme, Avrupa'nın da çözüm arayışına daha etkin şekilde dâhil olduğunu gösteriyor.