Yeni Birlik Gazetesi Dünya Irak'ta yeni dönem: Milis gruplar silahsızlandırılıyor, ABD şirketlerine tam garanti!

Irak'ta yeni dönem: Milis gruplar silahsızlandırılıyor, ABD şirketlerine tam garanti!

Bağdat'ta bir araya gelen Irak Başbakanı Ali Zeydi ve ABD Özel Temsilcisi Tom Barrack, tüm yasa dışı milis grupların lağvedilmesini ve Chevron ile Starlink gibi dünya devlerinin ülkeye dönüşünü içeren tarihi bir planı onayladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Irak Özel Temsilcisi Tom Barrack ile Irak Başbakanı Ali Zeydi, Bağdat’ta bir araya gelerek ülkedeki tüm yasa dışı silahlı grupların tasfiyesini ve Batı sermayesinin ülkeye dönüşünü öngören kapsamlı bir stratejik planı masaya yatırdı. Görüşmede, Irak’ın egemenliğinin pekiştirilmesi ve milyarlarca dolarlık dev enerji, altyapı ile teknoloji projelerinin hayata geçirilmesi konusunda tam mutabakata varıldı.

Irak Başbakanlık Ofisi’nden yapılan resmi açıklamaya göre, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı yeni bir seviyeye taşıyan zirvede; güvenlik reformlarının yanı sıra ticaret, enerji ve teknoloji yatırımları ana gündem maddelerini oluşturdu.

Silah Gücü Sadece Devletin Kontrolünde Olacak

Zirvenin en radikal kararı güvenlik mimarisine yönelik oldu. Başbakan Ali Zeydi ve Özel Temsilci Tom Barrack, Irak topraklarında devlet otoritesi ve ordu denetimi dışında faaliyet gösteren tüm askeri unsurların, gayriresmi milis oluşumların ve yasa dışı silahlı grupların tamamen silahsızlandırılarak dağıtılması yönündeki ortak iradeyi teyit etti.

Plana göre, silah gücü acilen ve istisnasız olarak yalnızca Irak devletinin tekelinde toplanacak. Bu hamleyle Irak’ın bölgesel çatışma alanlarının dışında tutulması, iç istikrarın kalıcı hale getirilmesi ve Irak topraklarının komşu ülkelere yönelik bir tehdit unsuru olarak kullanılmasının kesin olarak engellenmesi hedefleniyor.

Enerji Devleri Irak’a Dönüyor: Chevron ve Kritik Petrol Sahaları

Güvenlik ortamının tahkim edilmesiyle birlikte, Irak ekonomisini canlandıracak ve Batı sermayesini ülkeye çekecek devasa ticari anlaşmaların önü açıldı. Zirvede alınan kararla, Irak’ın en büyük rezervlerine sahip Batı Kurna-2 ve Nasiriye petrol sahalarını geliştirmek üzere ABD’li enerji devi Chevron ile resmi müzakerelerin başlatılması onaylandı.

Ayrıca, bölgede daha önce faaliyet gösteren ancak güvenlik gerekçesiyle operasyonlarını askıya alan ABD merkezli HKN, Western Zagros ve Hunt şirketlerine, Irak hükümeti tarafından "tam güvenlik garantisi" verildi. Bu şirketlerin en kısa sürede sahadaki operasyonlarına yeniden başlaması kararlaştırıldı.

Kerkük-Baniyas Hattı Yeniden Canlanıyor

Lojistik ve ihracat rotalarında da tarihi bir adım atıldı. Atıl durumda bulunan stratejik petrol ihracat rotası Kerkük-Baniyas Boru Hattı'nın rehabilitasyonu ve yeniden işler hale getirilmesi amacıyla TI Capital şirketi ile resmi bir mutabakat zaptı imzalandı. 

Dijital Devrim ve Enerji Altyapısı: Starlink ve LNG Terminali

Teknoloji ve modern altyapı alanında da Iraklı tüketicileri yakından ilgilendiren kararlar alındı. Ülke genelinde yüksek hızlı ve kesintisiz internet erişimi sağlamak amacıyla Elon Musk’ın şirketi Starlink’e işletme lisansı resmen verildi.

Bunun yanı sıra, Irak’ın kronikleşen elektrik krizine çözüm üretmek amacıyla Excelerate Energy şirketi ile iş birliğine gidildi. Şirketin, Khor Zubair bölgesinde entegre bir LNG ithalat terminali kurması projesinde ortak irade beyan edilerek çalışmaların hızlandırılması talimatı verildi.