Yeni Birlik Gazetesi Dünya Pakistan ile Afganistan Savaşı Başladı mı, Savaş Neden Çıktı?

Pakistan ile Afganistan Savaşı Başladı mı, Savaş Neden Çıktı?

Pakistan ile Afganistan arasında Durand Hattı boyunca tırmanan gerilim sıcak çatışmaya dönüştü. İki ülke tarafından yapılan açıklamalara göre karşılıklı operasyonlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 200’ün üzerine çıktı. Taliban, Pakistan sınırındaki 15 askeri bölgenin ele geçirildiğini duyururken, İslamabad yönetimi ise Afgan tarafında 133 kişinin öldüğünü açıkladı. Bölgedeki çatışmaların şiddeti her geçen saat artıyor.

Pakistan ile Afganistan arasında Durand Hattı boyunca tırmanan gerilim sıcak çatışmaya dönüştü. İki ülke tarafından yapılan açıklamalara göre karşılıklı operasyonlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 200’ün üzerine çıktı. Taliban, Pakistan sınırındaki 15 askeri bölgenin ele geçirildiğini duyururken, İslamabad yönetimi ise Afgan tarafında 133 kişinin öldüğünü açıkladı. Bölgedeki çatışmaların şiddeti her geçen saat artıyor.

Taliban Pakistan Sınırındaki 15 Askeri Bölgeyi Ele Geçirdiğini Açıkladı

Taliban tarafından yapılan resmi açıklamada, Pakistan sınırındaki 15 askeri bölgenin kontrol altına alındığı bildirildi. Afganistan yönetimi Sözcü Yardımcısı Hamdullah Fıtrat, misilleme operasyonlarında 55 Pakistan askerinin öldürüldüğünü ve 23 askerin cesediyle birlikte çok sayıda silahın ele geçirildiğini öne sürdü.

Fıtrat ayrıca Pakistan ordusuna ait bir karargah ile 19 kontrol noktasının ele geçirildiğini iddia etti. Afgan yönetimi, operasyonların “misilleme” kapsamında gerçekleştirildiğini savunurken, sınır hattında askeri hareketliliğin sürdüğünü bildirdi.

Durand Hattı boyunca yoğunlaşan çatışmaların özellikle stratejik askeri noktalar çevresinde gerçekleştiği aktarılıyor. Bölgeden gelen bilgiler, iki tarafın da ağır silahlar kullandığı yönünde.

Pakistan: 133 Afgan Öldürüldü, 200’den Fazla Yaralı Var

Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, ABD merkezli X platformu üzerinden yaptığı açıklamada Afgan tarafında 133 kişinin öldüğünü ve 200’den fazla kişinin yaralandığını ileri sürdü. Tarar, Kabil, Paktia ve Kandahar’da bazı hedeflerin vurulduğunu belirterek ölü sayısının artabileceğine işaret etti.

Pakistanlı yetkililer, operasyonlarda 27 mevzinin imha edildiğini ve 9 noktanın kontrol altına alındığını savundu. Açıklamada iki kolordu ve üç tugay karargahı dahil olmak üzere çok sayıda askeri noktanın hedef alındığı, 80’den fazla araç ve silahın imha edildiği iddia edildi.

İslamabad yönetimi, operasyonların “terör unsurlarına” karşı düzenlendiğini belirtirken, Afgan tarafı ise sivillerin de hedef alındığını öne sürüyor.

“Artık Aramızda Açık Savaş Var” Açıklaması

Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, iki ülke arasındaki gerilimin artık açık savaşa dönüştüğünü ifade etti. Asıf, NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından bölgede barış beklendiğini ancak Taliban yönetiminin bu süreci farklı bir yöne taşıdığını savundu.

Pakistan’ın diplomatik yollarla süreci normalleştirmeye çalıştığını belirten Asıf, sabırlarının tükendiğini ve mevcut durumun “açık savaş” niteliği taşıdığını kaydetti. Bu açıklama, iki ülke arasındaki krizin diplomasi zemininden uzaklaştığı şeklinde yorumlandı.

Durand Hattı’nda Çatışmalar Neden Başladı?

Pakistan Enformasyon Bakanlığı, son dönemde ülkede yaşanan bombalı saldırıların ardından Afganistan sınır hattında “terör kampı” olarak nitelendirdiği 7 noktanın hedef alındığını açıklamıştı. Bu operasyonun ardından gerilim hızla tırmandı.

Afganistan Savunma Bakanlığı ise Pakistan’a karşı uygun zamanda “uygun ve ölçülü yanıt” verileceğini bildirmişti. Nitekim kısa süre sonra karşılıklı saldırılar başladı. Afganistan Kızılayı, Pakistan’ın saldırıları sonucu 18 kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda yaralı bulunduğunu duyurdu.

Pakistan İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Talal Chaudhry de Afganistan sınırı boyunca düzenlenen saldırılarda yaklaşık 70 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı. Afgan yönetimi ise bu suçlamaları reddederek İslamabad’ın Kabil Büyükelçisine protesto notası verdi.

Ölü Sayısı 200’ü Aştı, Bölge Alarmda

Her iki tarafın verdiği rakamlar farklılık gösterse de toplam can kaybının 200’ü aştığı belirtiliyor. Çatışmaların Kabil, Paktia, Kandahar ve sınır hattındaki askeri bölgelerde yoğunlaştığı ifade ediliyor.

Uzmanlar, Pakistan ile Afganistan arasında uzun süredir devam eden sınır ve güvenlik temelli anlaşmazlıkların bu noktaya gelmesinde etkili olduğunu değerlendiriyor. Durand Hattı’nın statüsü ve sınır güvenliği konusundaki karşılıklı suçlamalar, iki ülke ilişkilerinde kırılgan bir zemin oluşturuyordu.

Bölgede tansiyon yüksekliğini korurken, uluslararası toplumdan henüz resmi bir ara buluculuk açıklaması gelmedi. Sınır hattındaki çatışmaların yayılma riski, Güney Asya’da daha geniş çaplı bir istikrarsızlık ihtimalini de gündeme taşıyor.