Yeni Birlik Gazetesi Dünya Pakistan: Suçlamaları Reddediyoruz, Diyaloğa Açığız

Pakistan: Suçlamaları Reddediyoruz, Diyaloğa Açığız

Hindistan ile Pakistan arasında artan sınır gerilimi karşılıklı açıklamalarla diplomatik zemin arayışına evriliyor. Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, ülkesinin askeri tırmanışı durdurmaya hazır olduğunu duyurdu.

Gerilimi Düşürme Çağrısı

Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, Cumartesi günü yerel bir televizyon kanalına verdiği demeçte, "Hindistan tansiyonu düşürürse biz de dururuz" diyerek bölgede tırmanan gerginliğe diplomatik çözüm çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile yaptığı telefon görüşmesine de değinen Dar, “Artık top Hindistan’ın sahasında” mesajını verdi.

Aynı zamanda Hindistan Dışişleri Bakanı da Washington'a benzer bir mesaj iletti. Reuters’ın geçtiği bilgilere göre, Hint tarafı da "sorumlu ve kontrollü bir yaklaşım sürdüreceklerini" belirtti.

İlk Temas Gerçekleşti

Gelişmelerin ardından iki ülke arasında ilk doğrudan diplomatik temasın kurulduğu öğrenildi. İslamabad ile Yeni Delhi arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, Pakistan tarafı yüz yüze görüşmelere açık olduğunu ifade etti.

Bu diplomatik temas, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun her iki tarafla gerçekleştirdiği ayrı ayrı görüşmelerin ardından geldi. ABD, bölgedeki olası bir yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için taraflara doğrudan diyalog çağrısında bulunmuştu.

Tansiyonu Yükselten Saldırı

Sınır hattındaki bu gerginlik, 22 Nisan’da Hindistan’ın turistik Pahalgam kentinde meydana gelen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından yükseldi. Hindistan, saldırının arkasında Pakistan destekli grupların olduğunu iddia etti. İslamabad ise bu suçlamaları kesin bir dille reddetti.