Yeni Birlik Gazetesi Dünya Savaşın acı faturası: Hürmüz Boğazı kapandı, akaryakıtta 'kara Mart' yaşandı!

Savaşın acı faturası: Hürmüz Boğazı kapandı, akaryakıtta 'kara Mart' yaşandı!

ABD-İsrail ile İran arasındaki gerilim küresel enerji hatlarını kilitledi. Hürmüz Boğazı'nda ticaretin durma noktasına gelmesiyle Avrupa Birliği’nde akaryakıt fiyatları rekor kırdı; dizeldeki artış bir ayda yüzde 30’u aştı. Orta Doğu'daki savaşın enerji piyasalarındaki artçı şokları Avrupa kıtasını vurdu. AB Komisyonu'nun son verilerine göre, özellikle lojistik ve taşımacılığın can damarı olan dizel fiyatları, son bir ayda adeta uçuşa geçerek litre başına 2 avro barajını yıktı geçti.

28 Şubat’ta patlak veren ABD-İsrail ve İran eksenli savaş, küresel petrol ticaretinin ana arteri olan Hürmüz Boğazı’nı adeta bir "hayalet geçide" dönüştürdü. Stratejik öneme sahip boğazda ticaretin durma noktasına gelmesi, arz güvenliğini tehlikeye atarken petrol fiyatlarında spekülatif değil, kalıcı bir yükselişi tetikledi. Bu krizin faturası ise gecikmeden Avrupa’daki istasyon tabelalarına yansıdı.

Tabelalar Alev Aldı: Dizelde %30,2’lik Tarihi Rekor

AB Komisyonu tarafından yayımlanan haftalık veriler, enerji krizinin boyutunu gözler önüne seriyor. Savaş öncesinde AB genelinde ortalama 1,59 avro olan dizelin litre fiyatı, 30 Mart itibarıyla 2,07 avroya fırladı. Benzinde de durum farksız; savaş öncesi 1,64 avro olan fiyatlar, yüzde 14’lük bir sıçramayla 1,87 avro seviyesine ulaştı.

Avrupa Devlerinde Panik: Almanya ve Fransa’da Çifte Haneli Sıçrayış

Krizden en derin yarayı alan ülkelerin başında Avrupa’nın lokomotif ekonomileri geliyor:

Almanya: Savaş öncesi 1,73 avro olan dizel, yüzde 32,4 artışla 2,29 avroya çıkarak rekor tazeledi.

Fransa: Dizel fiyatları yüzde 32,7 artışla 2,19 avro bandına otururken, benzin 2 avro sınırını geçti.

İtalya ve İspanya: Akdeniz havzasında da durum kritik. İspanya’da dizel fiyatları yüzde 25,3 artarken, İtalya’da ise 2,03 avro seviyeleri görülmeye başlandı.