Yeni Birlik Gazetesi Dünya Şevval Vadisi Düştü! Çatışmalar Açık Savaşa Dönüştü

Şevval Vadisi Düştü! Çatışmalar Açık Savaşa Dönüştü

Pakistan ile Afganistan arasında uzun süredir devam eden sınır çatışmaları açık savaşa dönüştü. Taraflardan yapılan açıklamalara göre 200’ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Durand Hattı boyunca ağır çatışmalar sürüyor.

Pakistan ordusu, Şevval Vadisi’nde Taliban’a ait bir askeri noktanın kontrol altına alındığını duyurdu. Operasyonlar kapsamında çeşitli karargâh ve mevzilerin hedef alındığı belirtildi. Pakistan Savunma Bakanlığı, çok sayıda askeri noktanın tahrip edildiğini ve bazı bölgelerde kontrolün sağlandığını açıkladı. Hava saldırılarının Kabil, Kandahar ve Paktia gibi noktalara yönelik gerçekleştirildiği aktarıldı.

Taliban Eğitim Bakanı Öldürüldü İddiası

Çatışmalar sırasında Pakistan’ın düzenlediği hava saldırılarında Taliban Eğitim Bakanı Nada Mohammad Nadeem’in hayatını kaybettiği iddia edildi. Ancak söz konusu bilgiye ilişkin resmi bir doğrulama yapılmadı.

Karşılıklı Kayıp Açıklamaları

Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, operasyonlarda Afgan tarafında 133 kişinin öldüğünü ve 200’den fazla kişinin yaralandığını öne sürdü. Afganistan yönetimi ise misilleme operasyonlarında 55 Pakistan askerinin öldürüldüğünü ve bazı karargâhların ele geçirildiğini bildirdi. Gece boyunca Durand Hattı boyunca yoğun çatışmalar yaşandığı, hava saldırılarının ve kara operasyonlarının sürdüğü kaydedildi.

Siviller İçin Risk Artıyor

Çatışmaların savaşa dönüşmesi, iki ülke arasındaki gerilimi yeni bir aşamaya taşıdı. Sınır hattındaki gelişmelerin bölgedeki sivillerin güvenliği açısından ciddi risk oluşturduğu ifade ediliyor. Pakistan ile Afganistan arasındaki anlaşmazlıkta son dönemde karşılıklı suçlamalar ve sınır hattında hedef alınan noktalar gerilimi tırmandırmıştı. Mevcut gelişmelerle birlikte bölgede belirsizlik sürüyor.