Saldırıların ilk dalgasında, İran’ın petrokimya ihracatının merkezi konumundaki Aseluye kenti hedef alındı. Buşehr Valiliği, Aseluye’deki tesislerde ciddi hasar meydana geldiğini doğrularken, yangınların kontrol altına alındığını açıkladı. Ancak bu saldırının dumanları henüz tüterken, İran medyasından ikinci bir şok haber geldi: Şiraz’daki Petrokimya Kompleksi de vuruldu. Şiraz’daki tesiste meydana gelen patlamaların ardından gökyüzünü alevlerin kapladığı bildirildi.
İsrail'den "Devre Dışı" Açıklaması: %85 Vurgusu
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, operasyonun başarısına dair iddialı bir açıklama yaparak Aseluye’deki tesislerin hedef alındığını teyit etti. Katz, "İsrail ordusu İran’ın en büyük petrokimya tesisine saldırdı. İran’ın petrokimya ihracatının yaklaşık yüzde 85’ini karşılayan iki ana tesis artık devre dışı bırakılmıştır" dedi. Bu hamleyle İran’ın döviz girdisinin ve enerji altyapısının felç edilmesi hedefleniyor.
İran’dan "Sadık Vaat 4" Misillemesi
Saldırılara karşı sessiz kalmayan Tahran, Devrim Muhafızları Ordusu aracılığıyla "Sadık Vaat 4 Operasyonu"nun 98. dalgasını başlattığını duyurdu. İran; İsrail’deki stratejik kimya fabrikaları ve askeri mevzilerin yanı sıra, ABD’nin Kuveyt’teki Ali es-Salim Hava Üssü’ne de misilleme saldırıları düzenlediğini iddia etti. Bölgedeki enerji tesislerinin hedef alınmasıyla birlikte, Hürmüz Boğazı çevresindeki gerilim dünya piyasalarını da tehdit eder boyuta ulaştı.