2015 sonrası üretilen ve internet bağlantısına sahip modern otomobiller, yalnızca bir ulaşım aracı olmanın ötesine geçerek kapsamlı veri toplama sistemlerine dönüştü. “Car Intelligence” (CARINT) olarak adlandırılan araç istihbaratı teknolojisi; konum bilgileri, kamera ve mikrofon kayıtları, hız değişimleri, yakıt alım noktaları ve multimedya kullanım alışkanlıkları gibi çok sayıda veriyi anlık olarak kaydedebiliyor.
Bu verilerin bulut sistemlerine aktarıldığı ve küresel ölçekte analiz edildiği belirtiliyor. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan birçok yeni nesil otomobil modelinin de benzer veri altyapılarına sahip olduğu ifade ediliyor.
İsrail Merkezli Şirketler Küresel Pazarda Öne Çıkıyor
OSINT TURK kaynaklarına dayandırılan bilgilere göre, küresel araç istihbaratı pazarında İsrail merkezli siber istihbarat şirketleri önemli bir yer tutuyor. Bu firmaların yönetim kadrolarında eski asker ve istihbarat yetkililerinin bulunduğu belirtiliyor.
Kurucuları arasında eski İsrail Başbakanı Ehud Barak ve emekli Tuğgeneral Yaron Rosen’in yer aldığı Toka şirketi, bu alandaki önde gelen aktörlerden biri olarak gösteriliyor. Araçlardaki SIM verileri üzerinden gerçek zamanlı takip sistemleri geliştiren Rayzone şirketinde ise, İsrail’in sinyal istihbarat birimi Unit 8200’ün eski komutan yardımcısı Yohai Bar-Zakai Hasidoff’un ortaklar arasında bulunduğu aktarılıyor.
Demir Kubbe ve Davud’un Sapanı hava savunma sistemlerinin radar üreticisi Elta Systems’in de bu ağ içerisinde yer aldığı ifade ediliyor. Şirketin CEO’luğunu eski Hava Kuvvetleri Komutanı Boaz Levy, başkanlığını ise eski Savunma Bakanı Amir Peretz yürütüyor.
Sahada Kullanılan Bir Teknoloji
CARINT teknolojisinin yalnızca teorik bir sistem olmadığı, sahada aktif biçimde kullanıldığı örneklerle gündeme geldi. 7 Ekim Aksa Tufanı sonrasında İsrail’in, Hamas’ın ele geçirdiği araçları GPS ve SIM sinyalleri üzerinden takip ederek binlerce otomobil arasından tespit ettiği bildirildi.
Öte yandan, veri güvenliği gerekçesiyle 2025 yılında Çin yapımı elektrikli araçların İsrail askeri üslerine girişinin yasaklandığı ve subayların kullanımındaki 700 aracın geri çekildiği açıklandı. Bu kararın, araçlardaki veri akışına ilişkin güvenlik değerlendirmeleri doğrultusunda alındığı belirtildi.
Türkiye’deki Sürücüler İçin Önerilen Adımlar
Türkiye yollarında sıkça görülen Tesla, BMW, Mercedes, Toyota, Audi ve Volvo gibi markalara ait yeni nesil araçların kullanıcıları için bazı veri güvenliği tedbirleri gündeme getiriliyor. İlk adım olarak araç içi ekranlar veya mobil uygulamalar üzerinden konum ve veri paylaşım ayarlarının kapatılması öneriliyor.
Daha ileri düzey önlem olarak araçtaki SIM kart modülünün devre dışı bırakılması veya anahtarlar için sinyal kesici Faraday torbası kullanılması seçenekler arasında yer alıyor. Bu işlemlerin araç garantisini etkileyebileceği belirtiliyor.
Ayrıca tüketicilerin, kişisel verilerin silinmesi için otomobil üreticilerine resmi başvuruda bulunma hakkına sahip olduğu ifade ediliyor. Veri güvenliği ve mahremiyet konuları, akıllı araç teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte daha fazla gündeme geliyor.