Yeni Birlik Gazetesi
56,0424 %-0.16
65,3567 %0.04
34,7422 %0.23
3.919.387 %5.22
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Fındık piyasasında denetim neden başladı, hangi borsalar inceleniyor, yaptırım gelecek mi?

Fındık piyasasında denetim neden başladı, hangi borsalar inceleniyor, yaptırım gelecek mi?

Ticaret Bakanlığı fındık piyasasını mercek altına aldı. Ordu, Giresun, Ünye ve Fatsa Ticaret Borsalarında denetim başlatıldı.

Ticaret Bakanlığı, fındık piyasasındaki işlemlerin ve piyasa koşullarının incelenmesi amacıyla Ordu ve Giresun'da bulunan 4 ticaret borsasında denetim başlattı. Müfettişler Ordu, Giresun, Ünye ve Fatsa Ticaret Borsalarındaki işlemleri incelemeye alırken, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetlerin tespit edilmesi halinde idari yaptırım uygulanacağı bildirildi.

Fındık piyasasında denetim neden başladı?

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan fındık piyasasına yönelik yeni bir inceleme süreci başlattı. Fındık üretiminin ve ticaretinin yoğun şekilde gerçekleştirildiği Ordu ve Giresun'daki 4 ticaret borsası Bakanlık müfettişlerinin incelemesine alındı.

Bakanlığın açıklamasına göre denetimlerin amacı, fındık piyasasındaki işlemlerin ve mevcut piyasa koşullarının incelenmesi olarak belirlendi. Bu kapsamda Ordu Ticaret Borsası, Giresun Ticaret Borsası, Ünye Ticaret Borsası ve Fatsa Ticaret Borsasındaki işlemler mercek altına alındı.

Fındık fiyatları özellikle hasat dönemlerinde üreticilerin ve sektör temsilcilerinin yakından takip ettiği başlıklar arasında bulunuyor. Piyasadaki alım-satım işlemleri ve rekabet koşulları da bu dönemde daha fazla gündeme geliyor.

Hangi ticaret borsaları inceleniyor?

Ticaret Bakanlığının başlattığı denetim kapsamında toplam 4 ticaret borsası bulunuyor. İnceleme yapılan borsalar şöyle:

  • Ordu Ticaret Borsası
  • Giresun Ticaret Borsası
  • Ünye Ticaret Borsası
  • Fatsa Ticaret Borsası

Müfettişlerin söz konusu borsalardaki işlemleri ve piyasanın işleyişini inceleyeceği belirtildi. Denetimlerin sonucunda elde edilecek bulgulara göre mevzuat kapsamında gerekli işlemlerin yapılması bekleniyor.

Fındık piyasasında hangi faaliyetler incelenecek?

Bakanlığın açıklamasında incelemelerin yalnızca fiyat hareketlerine yönelik olmadığı, piyasanın genel işleyişi ve rekabet koşullarının da değerlendirileceği belirtildi.

Bu kapsamda piyasada darlık oluşturucu, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu ya da tüketicilerin ürünlere ulaşmasını engelleyici faaliyetler araştırılacak.

Denetimler sonucunda mevzuata aykırı bir uygulama tespit edilmesi durumunda ilgili kişi veya işletmeler hakkında yasal süreç işletilecek.

Fındık piyasasında yaptırım uygulanacak mı?

Ticaret Bakanlığı, yapılan incelemelerde piyasa dengesini veya serbest rekabeti bozucu faaliyetlerin tespit edilmesi halinde ilgili mevzuat kapsamında idari yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Ancak denetimlerin henüz devam ettiği aşamada herhangi bir kişi, şirket veya ticaret borsası hakkında kesinleşmiş bir ihlal ya da yaptırım kararı bulunduğu yönünde açıklama yapılmadı.

Bakanlık fındık piyasasında neyi amaçlıyor?

Ticaret Bakanlığı, denetimlerin temel hedeflerini üretici ve tüketicilerin haklarının korunması, piyasaların etkin ve sağlıklı şekilde işlemesi ve serbest rekabet ortamının devam ettirilmesi olarak açıkladı.

Fındık üreticileri açısından üretim maliyetlerinin karşılanması ve üretimin sürdürülebilirliğinin desteklenmesi de Bakanlığın açıklamasında öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.

Tüketicilerin ise ürüne uygun fiyatlarla ulaşabilmesi hedefleniyor. Bu nedenle piyasanın farklı aşamalarındaki işlemlerin incelenmesi ve rekabeti olumsuz etkileyebilecek uygulamaların tespit edilmesi amaçlanıyor.

Fındık denetimi devam edecek mi?

Ticaret Bakanlığı, fındık piyasasına yönelik denetim faaliyetlerinin devam edeceğini bildirdi. Ordu ve Giresun'daki 4 ticaret borsasında başlatılan incelemelerin sonucunda ortaya çıkacak bulgular doğrultusunda gerekli idari işlemlerin uygulanabileceği belirtildi.

Bakanlığın açıklamasında, üretici ve tüketici haklarının korunması ile piyasanın sağlıklı işleyişinin sürdürülmesi amacıyla denetimlerin sürdürüleceği vurgulandı.