Yeni Birlik Gazetesi
55,1337 %-0.51
65,0645 %-0.40
34,2859 %0.18
4.111.911 %-2.13
Yeni Birlik Ekonomi Merkez bankaları altın stokluyor: Türkiye 3 ay sonra alıma geçti

Merkez bankaları altın stokluyor: Türkiye 3 ay sonra alıma geçti

Dünya genelinde merkez bankaları ağustosta 39 ton net altın alırken, TCMB 3 aylık satış serisini sonlandırarak rezervlerine 3 ton altın ekledi.

Küresel merkez bankalarının rezerv çeşitlendirme stratejileri doğrultusunda altına olan talebi artarak devam ediyor. Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) açıkladı verilere göre, küresel merkez bankaları ağustos ayında net 39 tonluk altın alımı gerçekleştirdi. Böylece yılbaşından ağustos sonuna kadar bildirilen toplam net altın alımı 170 tona ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise üç ay süren net satış serisine ağustosta son vererek rezervlerine 3 ton altın ekledi. Türkiye'nin yılın ilk çeyreğindeki yoğun satışların etkisiyle yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği net satış miktarı ise 82 tona geriledi.

Çin ve Polonya alımlara öncülük ediyor

Ağustos ayında merkez bankaları arasında en güçlü altın alımını 20 ton ile Çin gerçekleştirdi. Üst üste 22'nci ayında da alımlarını sürdüren Çin Merkez Bankası'nın resmi altın rezervleri 2 bin 387 tona yükselirken, altının toplam rezervler içindeki payı yüzde 9 seviyesine ulaştı.

Polonya Merkez Bankası ise ağustosta yaptığı 8 tonluk alımla yılbaşından bu yana toplam 98 tonluk net alıma ulaştı ve 2026'nın en büyük net altın alıcısı konumunu sürdürdü. Toplam altın rezervini 648 tona çıkaran Polonya, orta vadede bu rakamı 700 tona ulaştırmayı hedefliyor.

Küresel rezervlerde stratejik çeşitlendirme

Ağustos ayında Özbekistan 8 ton, Kazakistan ise 7 ton net altın alımı yaparak rezervlerini sırasıyla 439 ton ve 377 ton seviyelerine çıkardı. Öte yandan satış tarafında yer alan Rusya Merkez Bankası ağustosta 6 ton altın satarken, yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği net satış 56 tona ulaştı.

WGC verilerine göre, jeopolitik riskler ve küresel enflasyonist baskılar nedeniyle merkez bankalarının altın talebinde uzun vadeli rezerv çeşitlendirme hedefleri ana itici güç olmaya devam ediyor. Dünya genelinde resmi altın rezervlerinin toplamı 36 bin tonu aşarken, uluslararası finans kuruluşları merkez bankası alımlarının yılın geri kalanında da güçlü seyrini koruyacağını öngörüyor.