Bolu Kartalkaya’da 21 Ocak günü 78 canın yanarak hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ilişkin dava, Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tüm yönleriyle ele alınıyor. Duruşmalar Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nde yapılıyor; adliye koridorları, adaletin kararlı yürüyüşünü bir kez daha gözler önüne serdi.
10. celsede, sanıklardan Grand Kartal Otel’in genel müdürü Emir Aras’ın sözleri duruşmaya damga vurdu. Kameralara ailesiyle birlikte kaçarken yakalanan Aras, "Savunacak bir yanım yok. Tahliye istemiyorum," sözleriyle dikkat çekti.
MAHKEMEDEN ARA KARAR: TUTUKLAMALAR DEVAM
Mahkeme heyeti, 19’u tutuklu 32 sanıklı davada kritik bir ara karara imza attı. Yangın günü otelde denetim yapan ve ev hapsinde bulunan itfaiye eri İrfan Acar’ın tutuklanmasına karar verilirken, mutfak görevlisi Faysal Yaver adli kontrolle serbest bırakıldı. Diğer tutukluların ise cezaevindeki süreci devam ediyor. Duruşma, 22 Eylül 2025’e ertelendi.
“KUSURLARIM VAR” DİYEN MÜDÜR, KAMERALARDAKİ GÖRÜNTÜLERLE ŞAŞIRTTI
Emir Aras’ın yangın esnasında odasından eşyalarını alıp, eşi ve çocuğuyla otelden hızla uzaklaştığı görüntüler kamuoyuna yansıdı. Ne var ki Aras, mahkemede gösterdiği tavırla dikkat çekti: “Keşkelerim çok, pişmanım. Bilerek yapmadım.” Savunma yapmaktan kaçınan Aras, vicdani sorumluluğunu kabul ettiğini belirtti.
AİLELERDEN DUYGU YÜKLÜ TEPKİLER: “İHMALLER ZİNCİRİYDİ!”
Duruşmada hayatını kaybedenlerden biri olan aşçı Eslem Uyanık’ın ablası Emel Uyanık, gözyaşları içinde yaşadıklarını anlattı. “Ben SGK’da denetçiyim. Bu ihmalkârlık kabul edilemez. İşimizi ne kadar titizlikle yaptığımızı şimdi daha iyi anlıyorum” dedi.
Bir diğer mağdur, Gülnihal Temizkan ise ailesiyle birlikte pencereden atlayarak kurtulduklarını anlattı. “Ne alarm vardı, ne çıkış tabelası. Hayattayız ama şükredemiyoruz” ifadeleriyle facianın boyutunu gözler önüne serdi.
REKOR CEZA TALEBİ
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, otelin sahibi Halit Ergül ile birlikte otel yöneticileri ve yerel yönetim yetkilileri de dahil olmak üzere 32 sanık hakkında, her biri için 1998 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Suçlamalar arasında "olası kastla öldürme" ve "kasten yaralama" öne çıkıyor.
YENİ DURUŞMA 22 EYLÜL'DE
Davanın ikinci aşaması 22 Eylül 2025 tarihinde görülecek. Kamuoyu, devletin güçlü yargı mekanizmasının adaleti sağlama yönünde attığı adımları dikkatle takip ediyor.