Çukurova Belediyesindeki ihale ve doğrudan temin süreçlerinde usulsüzlük yapıldığı, hak ediş ödemelerinde rüşvet çarkı kurulduğu iddialarıyla yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 49 kişiden 34'ü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklananlar arasında Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay, eski Belediye Başkanı Soner Çetin ve 3 belediye başkan yardımcısı da yer alıyor.
Rüşvet ve İhale Skandalı Bilirkişi Raporuyla Belgelendi
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmanın başlangıcını belediyedeki işlemler hakkında yapılan ihbarlar oluşturdu. Bilirkişi heyetinin belediyenin 2024, 2025 ve 2026 yıllarına ait ihale ile doğrudan temin evrakları üzerinde gerçekleştirdiği kapsamlı incelemeler, çarpıcı usulsüzlükleri ortaya koydu.
İnceleme raporunda; belediyeye bağlı anonim şirket üzerinden gerçekleştirilen alımlarda Kamu İhale Kanunu'nun istisna hükümlerinin mevzuata aykırı şekilde kullanıldığı tespit edildi. Ayrıca yüklenici firmaların hak ediş ödemeleri karşılığında rüşvet alındığı ve işe gitmediği halde bazı kişilere belediye kasasından düzenli maaş ödendiği belgelendi.
Jandarma Ekiplerinden Şafak Operasyonu
Elde edilen deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda "suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme ve örgüte üye olma", "rüşvet", "nitelikli dolandırıcılık" ile "ihaleye fesat karıştırma" suçlamalarıyla harekete geçildi. İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube ekipleri, 19 Ekim'de belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.
İlk etapta Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay, görevi devreden önceki başkan Soner Çetin, 4 belediye başkan yardımcısı ve şirket yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 44 kişi yakalandı. Devam eden çalışmalarda aranan 5 şüphelinin daha yakalanmasıyla gözaltı sayısı 49'a yükseldi.
34 Kişiye Tutuklama Kararı
Jandarmadaki sorgularının tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler, nöbetçi sulh ceza hakimliğine çıkarıldı. Uzun süren yargılama işlemlerinin ardından karar açıklandı.
Hakimlik; mevcut Başkan Emrah Kozay, önceki dönem Başkanı Soner Çetin ve 3 belediye başkan yardımcısının da aralarında bulunduğu 34 zanlının tutuklanmasına karar verdi. Bir belediye başkan yardımcısının da aralarında yer aldığı 15 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan firari 2 şüpheliyi yakalama çalışmalarının kararlılıkla devam ettiği bildirildi.