Yeni Birlik Gazetesi Gündem Alzheimer tanı ve tedavisinde yeni gelişmeler: Erken tanı ve tedavi yöntemleri masaya yatırıldı

Alzheimer tanı ve tedavisinde yeni gelişmeler: Erken tanı ve tedavi yöntemleri masaya yatırıldı

Dünya Alzheimer Günü kapsamında yapılan toplantıda, Alzheimer'da tedavi yöntemleri ve erken tanı için önemli gelişmeler ele alındı.

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü, Alzheimer hastalığına dair önemli gelişmelerin ve erken tanı ile tedavi yöntemlerinin tartışıldığı bir basın toplantısına sahne oldu. Toplantıda, yeni ilaçların kullanıma girdiği, zona aşısının demans riskini azalttığı ve erken tanıyı kolaylaştıran kan testleri üzerinde yürütülen çalışmalar paylaşıldı.

Yeni tedaviler hakkında önemli bilgiler

Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Şahinöz, Alzheimer hastalığında beyinde biriken "amiloid" maddesini temizleyen yeni ilaçların dünya genelinde kullanılmaya başladığını açıkladı. Bu ilaçların etkinliğinin, yüzlerce hastanın katıldığı uzun süreli klinik çalışmalarda gösterildiğini belirten Şahinöz, hastaların belli bir seçime tabi tutularak tedavi protokollerinin uygulanmasının önemine dikkat çekti. Tehlikelerin düzenli kontrollerle yönetilebileceğini vurguladı ve Türkiye'deki erişilebilirlik konusunun altını çizdi.

Erken tanı için kan testleri devrede

Toplantıda, Türkiye Alzheimer Derneği Tıbbi Kurul Başkanı Prof. Dr. Başar Bilgiç, "pTau-217" isimli kan testinin Türkiye'deki klinik laboratuvarlarda uygulanmaya başlandığını duyurdu. Bu testin, Alzheimer hastalığının erken evrelerini tespit etmekte büyük kolaylık sağladığını ifade etti. Bilgiç, ilerleyen günlerde bu testin yanına ek olarak diğer biyobelirteçlerin de devreye girmesinin beklendiğini söyledi.

Zona aşısının demans riskini azaltma potansiyeli üzerinde de duruldu. Prof. Dr. Bilgiç, yapılan çalışmaların zona aşısı olan bireylerde demans riskinin yüzde 20 oranında azaldığını gösterdiğini açıkladı. Bu tür önlemlerin, toplum sağlığı açısından son derece önemli olduğu vurgulandı.

Hatice Sertaç Süslü, Alzheimer hastalarında görülen hırçınlık ve huzursuzluk gibi sorunların, hem hasta hem de bakım veren açısından yıpratıcı olduğunu söyledi. Hırçınlık belirtilerinin kontrolü için ilaç dışı yöntemlerin yanı sıra geliştirilen yeni tedavi seçeneklerinin de önem arz ettiğini belirtti.

Bunların yanı sıra, "Bir Sebebi Varmış, Artık Biliyorum" adlı kampanyanın da Alzheimer'a dair davranışsal belirtilere dikkat çekmek amacıyla yürütüldüğü açıklandı. Abdi İbrahim Otsuka'nın Genel Müdürü Zeynep Alptekin Basa, Alzheimer hastalığının yalnızca unutkanlıkla değil, aynı zamanda davranışsal belirtilerle de kendini gösterdiğini hatırlattı. Hasta yakınlarına ve bakım verenlere, belirtileri gözlemleyerek uzmanlarıyla paylaşmaları yönünde tavsiyelerde bulundu.

Bu toplantı, Alzheimer hastalığı konusunda yeni gelişmelerin yanı sıra toplumsal farkındalık yaratma çabalarının da önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

TOPLU FOTO SOLDAN SAĞA: TÜRKİYE ALZHEİMER DERNEĞİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE HASTA YAKINI HATİCE...

TOPLU FOTO SOLDAN SAĞA: TÜRKİYE ALZHEİMER DERNEĞİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE HASTA YAKINI HATİCE SERTAÇ SÜSLÜ, TÜRKİYE ALZHEİMER DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI DİLEK ŞAHİNÖZ, ABDİ İBRAHİM OTSUKA GENEL MÜDÜRÜ ZEYNEP ALPTEKİN BASA, TÜRKİYE ALZHEİMER DERNEĞİ TIBBİ KURUL BAŞKANI PROF. DR. BAŞAR BİLGİÇ.