İstanbul
Parçalı bulutlu
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Avcılarlı bize güvenebilir

Avcılarlı bize güvenebilir

Avcılar'da faaliyet gösteren Ceya Mimarlık Mühendislik şirketinin sahibi Cemal Özdemir, ilçede sürdürdükleri kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin Damga'ya konuştu. 30 yıldır Avcılar'da olduklarını belirten Özdemir, “Birçok noktada kentsel dönüşüm çalışması yürütüyoruz. Avcılarlılar bize her zaman güvenebilir” dedi

Ceya Mimarlık Mühendislik İnşaat Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özdemir, Avcılar'da sürdürdükleri kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin Damga'ya konuştu. 30 yıldır Avcılar'a hizmet verdiklerini anlatan Özdemir, “Şimdiye kadar Ceya Mimarlık olarak Avcılar'da birçok noktada kentsel dönüşüm çalışması yürüttük ve hala da yürütüyoruz. Yüzlerce vatandaşımızı yeni bir evin sahibi yaptık, bununla da mutluluk duyduk. İnsanların rahat ve başını yastığa koyduğunda güvenle uyuduğu depreme dayanıklı evler inşa ediyoruz. Avcılarlılar bize her zaman güvenebilir” diye konuştu.

Emekliler zorlanıyor

Kentsel dönüşüme dair şimdiye kadar gözlemlediklerini de anlatan Cemal Özdemir, özellikle emeklilerin kentsel dönüşümden faydalanmalarının mali nedenler sebebiyle zorlaştığının altını çizdi. Özdemir, “Emekli vatandaşlarımız evlerin yenilmesini istiyor herkes gibi. Ama bugün kentsel dönüşümde 450 bin lirayı bulan maliyetler var. Vatandaş bu parayı ödeyebilmek için 400 bin lira kredi çekse, bu faiziyle birlikte geri ödeyince 800 bin lirayı buluyor. Emeklimiz ise bildiğiniz gibi 2 bin – 5 bin lira arası bir maaş alıyor. Bu maaşla vatandaşların bu maliyetleri karşılaması zor. O nedenle devlet emekliye yardım etmeli” dedi.

Avcılar'da kiralar çok yüksek

Avcılar'da kiraların çok yüksek olduğunu da vurgulayan Özdemir, “Vatandaş kentsel dönüşüm kapsamında evini yenilemek istiyor. Yeniliyor da ama o arada yeni bir dairede oturması gerekiyor. Nerede oturuyor? Avcılar'da. Ama nasıl? Avcılar'da kiralar maalesef çok yüksek. 2 artı 1 evin ortalama kirası 3500-5000 lira arasında değişiyor. Peki devlet ne kadar kira desteği veriyor? Sadece bin 150 lira. Bu paraya insanların yeni bir kiraya çıkması da zorlaşıyor. Bu da kentsel dönüşüm konusundaki eksikliklerden biri olarak dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı.

İşler uzadıkça maliyet artıyor

Kentsel dönüşümdeki bir diğer eksikliğin de iş yavaşlığı olduğunu kaydeden Özdemir, “Özellikle resmi anlamda bir ruhsatın çıkması bazen aylar sürebiliyor. Bütün bunlar işi yavaşlatıyor. Bunların hızlanması lazım. Çünkü işler uzadıkça maliyet her geçen gün artıyor. Bakın Ukrayna'da savaş var. İnşaat ham maddeleri de oradan geliyordu. Şimdi savaş olduğu için demirin kilosu 17 liraya çıktı. Beton fiyatları deseniz zaten uçuyor” dedi. Avcılar dışından gelen müteahhitlerin kentsel dönüşüm konusunda kendilerinin teklif ettiği fiyatların 50 bin altını teklif ettiğini de anımsatan Özdemir, “Ama sonuçta ne oldu? Yapamadılar. Vatandaş mağdur oldu bize geldi. Şimdi 3 müteahhitin bir araya gelip yapamadığı inşaat projesini de biz yapıyoruz” diye konuştu.