Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, kurumun 64 yıllık köklü geçmişinin sadece ulusal bir yargı mercii değil, evrensel insan hakları normlarıyla bütünleşen çok katmanlı bir güvence mekanizması olduğunu vurguladı.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Yüce Divan Salonu’nda düzenlenen "Ne Bis İn İdem İlkesinin Farklı Yargı Alanlarındaki Etkileri" başlıklı sempozyum, hukuk dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi. Etkinlikte konuşan AYM Başkanı Kadir Özkaya, mahkemenin 1961 yılından bu yana anayasal düzenin korunmasında üstlendiği kritik role dikkat çekti.
Anayasal Denetimin Ötesinde Bir Vizyon
Özkaya, anayasa yargısının yalnızca teknik bir iptal mekanizması olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, bu kurumun demokratik hukuk devletinin en temel yapı taşı olduğunu ifade etti. Yasama, yürütme ve yargı organlarının anayasal sınırlar içerisinde kalmasını sağlayan mahkemenin, devlet iktidarını sınırlandırırken birey haklarını merkeze alan bir denge unsuru olduğunu dile getirdi.
Bireysel Başvuru ile Gelen Dönüşüm
2010 yılındaki anayasa değişikliği ile hayatımıza giren bireysel başvuru hakkının, mahkemenin tarihsel gelişiminde bir dönüm noktası oluşturduğunu belirten Özkaya, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bireysel başvuru mekanizması, mahkememizi sadece ihlalleri gideren bir yapı olmaktan çıkarıp, hukuk sisteminin tamamına yön veren bir içtihat merkezi haline getirdi. Bugün AYM, ulusal hukuk ile uluslararası insan hakları standartları arasında güçlü bir köprü görevi görmektedir. Artan başvuru sayılarına rağmen kararların makul sürede verilmesi ve ihlal kararlarının sistem üzerindeki dönüştürücü etkisi, mahkememizin dinamik yapısının en somut göstergesidir."
Dijitalleşme ve Erişilebilirlik Vurgusu
Kurumun şeffaflık ve erişilebilirlik ilkeleri doğrultusunda teknolojik altyapısını güçlendirdiğine de değinen Özkaya, dijitalleşme hamlelerinin hak arama yollarını kolaylaştırdığını belirtti. Mahkeme kararlarının kamuoyuyla sistematik şekilde paylaşılmasının, yargıya olan güveni pekiştirdiğini ve anayasa yargısını toplumun daha geniş kesimleri için anlaşılır kıldığını ifade etti.
Sempozyuma Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, AİHM Türkiye yargıcı Saadet Yüksel ve Avrupa Konseyi temsilcileri ile çok sayıda hukukçu katıldı. Özkaya, konuşmasını hukuk devleti ilkelerinin güçlendirilmesi ve temel hakların korunması konusundaki kararlılık mesajlarıyla noktaladı.