Yeni Birlik Gazetesi Politika BAŞLIK: Akçakoca Belediyesi yolsuzluk soruşturması sonrası AK Parti'ye geçti

BAŞLIK: Akçakoca Belediyesi yolsuzluk soruşturması sonrası AK Parti'ye geçti

CHP'li Belediye Başkanı Fikret Albayrak'ın irtikap suçlamasıyla tutuklanmasının ardından Belediye Meclisi'nde yapılan oylamada AK Parti'nin adayı Alev Ünal başkanvekili seçildi.

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde yerel yönetim düzeyinde hareketli saatler yaşandı. Akçakoca'nın CHP'li Belediye Başkanı Fikret Albayrak'ın yürütülen bir adli soruşturma kapsamında tutuklanarak görevden uzaklaştırılmasının ardından, gözler yeni yönetimin belirlenmesi için Belediye Meclisi'ne çevrildi.

 Yasaların öngördüğü kurallar çerçevesinde olağanüstü toplanan Akçakoca Belediye Meclisi, yeni başkanvekilini seçmek üzere sandık başına gitti. Yapılan gizli oylama sonucunda seçimi AK Parti'nin adayı Alev Ünal kazandı. 

Meclis üyelerinden 9'unun oyunu alarak göreve gelen Ünal, ilçenin yeni başkanvekili olurken, CHP'nin adayı Naim Tok ise oylamada 5 oyda kaldı. Seçimde kullanılan 1 oy ise geçersiz sayıldı.

Siyasi dengeleri değiştiren süreç, Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından doğrudan "irtikap" suçlamasıyla başlatılan hukuki takibatla başladı. Haklarında şikayet bulunan iki farklı müştekinin adli makamlara verdikleri ifadeler doğrultusunda genişletilen soruşturmada, Belediye Başkanı Fikret Albayrak'ın bir inşaatın iskan işlerinin tamamlanması karşılığında aile kanalları vasıtasıyla 2,5 milyon lira talep ettiği ve bu tutar için çek almayı kabul ettiği ileri sürülmüştü. 

Bir diğer müştekinin de benzer şekilde imar ve inşaat süreçlerinin durdurulması tehdidiyle kendisinden 1 milyon lira istendiğini beyan etmesi üzerine başsavcılık düğmeye basmış; gerçekleştirilen gözaltı süreçleri ve ev ile belediye iştiraklerindeki aramaların ardından Albayrak nöbetçi mahkemece tutuklanmıştı.

Belediye kanunu uyarınca görevden uzaklaştırma ve meclis seçimleri

Belediye yönetiminin el değiştirdiği Akçakoca'da tutuklanan inşaat mühendisi Fikret Albayrak, kariyeri boyunca bölgede tanınan siyasi figürler arasında yer alıyordu. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu olan ve geçmişte Ankara'da ASKİ bünyesinde görev alan Albayrak, 2005-2012 yılları arasında Akçakoca Kızılay Şube Başkanlığı yapmıştı. 

Daha önce 2009-2014 yılları arasında da kentte belediye başkanlığı koltuğuna oturan Albayrak, son olarak 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'nde Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında oyların yüzde 37,41'ini alarak yeniden başkanlık makamına seçilmişti. AK Parti'li Alev Ünal'ın meclis oylamasıyla başkanvekilliği görevini devralmasının ardından, ilçedeki belediyecilik hizmetlerinin ve yürüyen projelerin yeni bir idari planlama doğrultusunda devam edeceği bildirildi.