​BM'DEN AMERİKA'YA: DÜNYA SENDEN BÜYÜK

İlnur ÇEVİK 23 Ara 2017

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Türkiye'nin başını çektiği hareket, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 9'a karşı 128 oyla Amerika'ya tarihi bir ders verdi ve dünyanın ABD'den büyük olduğunu Donald Trump'un burnunu sürte sürte gösterdi.

Türkiye’nin başını çektiği hareket, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 9’a karşı 128 oyla Amerika’ya tarihi bir ders verdi ve dünyanın ABD’den büyük olduğunu Donald Trump’un burnunu sürte sürte gösterdi.

Genel Kurul ABD’nin tehditlerine rağmen, Trump’un Kudüs’ü “İsrail’in Başkenti” olarak tanıyan kararını eleştiriyor ve yok sayıyor.

Hem Amerikan temsilcileri hem de Trump dünya ülkelerini tehdit ettiler. Kim BM kararına olumlu oy kullanırsa onları not edip onlara yaptığımız yardımları keseceğiz, onlarla ilerde hesaplaşacağız gibi tehditler ters tepti.

Zaten birçok ülke ABD’nin Kudüs kararına karşı idi ama bir de işin içine şantaj ve tehdit girince dünya ayağa kalktı.

Amerika ancak yedi ülkeyi korkutabildi. Togo, Guatemala ve Honduras dışında toplam nüfusu 200 bini bile bulmayan Marshall Adaları, Nauru, Mikronezya ve Palau hayır oyu kullanarak Amerikan baskısına boyun eğdiler… Bakın şu ABD’nin düştüğü zavallı duruma…

Buna karşılık 35 ülke çekimser oy kullandı ve 21 ülke oylamaya katılmadı… Yani ABD’nin korkuttukları ve yıldırdıkları var ama hiç birinin eli Amerika ile beraber oy kullanmaya gidemedi…

ABD BM Temsilcisi Niki Halley utanmadan bir de hayır oyu kullanan, çekimser kalan ve oylamaya katılmayan ülkelere resepsiyon verip teşekkür edecekmiş… Şaka gibi.

Trump her konuda Barack Obama’yı gölgede bırakmaya ve tarihe “Amerika’nın dünya liderliğini sona erdiren kişi” olarak geçmeye emin adımlarla ilerliyor…

Dünya lideri haydut gibi davranır mı? Ulusal Savunma Stratejisi adı altında soğuk savaşı yeniden başlatacak ve Amerika’yı dünyanın kabadayısına çevirecek “silahla herkesi ikna ederiz” havasına girer mi?

Dünya lideri Suudi Arabistan’ı kandırıp ona Katar’a karşı abluka uygulatıp sonrada arkasından çekilip adamları ortada bırakır mı?

Türkiye gibi “dost” ve “müttefik” bir ülkeyi zora sokacak bir tutum içine girer mi? İngiltere gibi bir dediğini iki etmeyen stratejik bir ortağını karşısına alır mı?

Amerika dünyanın hayati meseleler olarak gördüğü her alanda uluslararası toplumla ters düşer mi? ABD Paris İklim Antlaşmasından caydı, İran ile yapılan nükleer anlaşmayı yok saydığını açıkladı ve mülteciler ile ilgili uluslararası müzakerelerden çekildi… Yani dünya ile açıkça ters düştü…

En son olarak da Kudüs konusunda yalnız dünya ile ters düşmedi aynı zamanda Orta Doğu’yu havaya uçuracak bir açıklama ile tarihi şehri İsrail’in başkenti ilan etti bunu da dünya ret etti ve ABD’den büyük olduğunu ispatladı…