YILIN MÜZİK OLAYI: HEAD & SHOULDERS VİDEO MÜZİK ÖDÜLLERİ

Micheal KUYUCU 02 May 2021

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Pandemi tüm sektörleri olduğu müzik ve medya endüstrisini de mahvetti.

Pandemi tüm sektörleri olduğu müzik ve medya endüstrisini de mahvetti. İşler kötü durdu. Bu küresel felaket bu iki sektörü ve beraberinde reklam endüstrisini olumsuz etkiledi. Radyo mecrasında cirolar yüzde elli oranında düştü. Gazeteler kısıtlamalar yüzünden baskılarını ulaştırmakta zorluk çekiyor. Buna bir de dijitalleşme eklenince medyanın pandemi ile sınavı kötü oldu. Hepimiz ciddi ciddi para kaybettik. Ben kendi adıma şunu söyleyebilirim ki yirmi yedi yıllık kariyerimin en çaresiz dönemini yaşadım. Çevremde kiminle konuşsam hepimiz bir mücadele hırsı içindeyiz ama mücadele edecek takım, top oynayacak saha yok. Buna biraz da ülke ekonomisinin bazı sektörlerdeki zayıflığı eklenince ben kendi adıma şahsen tüm antenlerimi yurt dışına çevirdim. Ben açık sözlüyüm kimseden de korkmam, bunun faturasını da çok ödemiş olsam da açık sözlülüğü hayatımın sonuna kadar sürdüreceğim. Bugün Türkiye’deki gençlerin ve eğitimli, kalifiye insanların nedeyse tamamı “nasıl bu ülkeden tüyeriz”in derdinde. Yani beyin göçü zirve yapmış durumda. Buna iki yıldır ben de dahil oldum. Çünkü çok üzücü ama yaşadığım ülke ve medyasına olan inancım tükendi. İşte tam da medya ve müzik endüstrisinde umutsuzluk son günlerin moda deyimiyle “peak” yapmışken herkesi şaşırtan bir olay oldu bu olayın adı: Head & Shoulders Video Müzik Ödülleri.

Krizde müziğe yatırım yaptılar

Uzun zamandır NR1 TV’nin ait olduğu grup bir müzik ödül töreni üzerinde çalışıyordu. Bir yandan pandemi sektörü zorlarken diğer yandan da NR1 ve Head & Shoulders bu krize meydan okurcasına bu ödül töreni fikri üzerine çalıştı. Sonunda taraflar anlaştı ve Nisanın son haftası yarışmanın detayları açıklandı. Projenin pek çok aşamasını dışardan takip ettim. Burada grubun yönetici Haldun Altılar ile sahibi Ali Karacan’ın çok büyük bir mücadelesi oldu. Reklam endüstrisinin yatırımları azalttığı bir dönemde Head & Shoulders’ta elini taşın altına koydu ve bu projeye hayat verdi. Her zaman inandığım bir şeydir, krizde yatırım yapmak en önemli şeydir. Herkes uyurken siz bir şey yaparsanız bunun sonuçlarını er ya da geç alırsınız.

Kral TV’nin boşluğunu doldurmaya aday

Eskiden Kral TV’nin bu tarz önemli ödül törenleri vardı. Cem Uzan hakkı ile yapardı bu ödül törenlerini ve tabiri yerindeyse sektörü titretirdi. Sonra Kral düşüşe geçti, grubun yayın yönetmeni Gezegen Mehmet’te iktidar partisinin ona sunduğu ekstra olanakların getirdiği lale devrine girdi ve psikolojik bir emeklilik yaşadı. Kral düştü ve sonunda kapandı. Bu alanda ciddi bir boşluk çıktı. Powertürk bunu kapatmaya çalıştı, bir ödül töreni düzenledi ama tören biraz motivasyonsuz ve pandeminin gölgesinde kaldı. Şimdi ise NR1 arkasına aldığı güçlü sponsorla bu ödül töreninin bayrağını aldı.

Ödül törenindeki kategoriler şöyle:

EN İYİ ERKEK ŞARKICI
EN İYİ GRUP
Buray
Zakkum
Yalın
İkiye On Kala
Mustafa Ceceli
Yüz yüzeyken Konuşuruz
Berkay
Pinhani
Oğuzhan Koç
İkilem
Edis
Madrigal
 
 
EN İYİ INFLUENCER ŞARKICI
EN İYİ ROCK ŞARKICI
Ece Ronay
Şebnem Ferah
Kerimcan Durmaz
Teoman
Enes Batur
Haluk Levent
Reynmen
Emre Aydın
Ece Mumay
Fatma Turgut
Cemal Can
Can Bonomo
 
 
EN İYİ KADIN SANATÇI
EN İYİ ŞARKI
Ziynet Sali
Ziynet Sali – Kalbim Tatilde
Aleyna Tilki
Zehra – Cennetten Çiçek
Hande Ünsal
Murat Boz – Kalben
Zeynep Bastık
Edis – Martılar
İrem Derici
Madrigal – Seni Dert Etmeler
Hadise
Aleyna Tilki – Retrograde  
 
 
RISING STAR
EN İYİ RAP ŞARKI
Cemal Can
Murda ft. Ezhel – Bi Sonraki Hayatımda Gel
Ece Mumay
Zen-G – Alev Alev
Mero
Norm Ender – İhtiyacım Yok
Kerimcan Durmaz
Gazapizm – Unutulacak Dünler
Irmak Arıcı
Reynmen – Leila
Uzi
Murda ft. Mero – Gece Gündüz
 
 
EN İYİ RAP ŞARKICI
EN İYİ ÇIKIŞ
Ezhel
Zehra – Cennetten Çiçek
Mero
Cemal Can – Kahraman
Eypio
Dido Mido ft. Eglo G – Nimet
Norm Ender
İkiye On Kala – Kafamda Kentsel Dönüşümler
Gazapizm
Irmak Arıcı – Yağmurum Ol
Murda
Kerimcan Durmaz – Peşimde
 
 
EN İYİ KLİP
EN İYİ DÜET
Mabel Matiz – Toy
Sinan Akçıl & Mustafa Ceceli & İrem Derici – Çok Sevmek Yasaklanmalı
Göksel – Lütufsuz Yaz
Aynur Aydın ft. Damla Yıldız – Yağdır
Enes Batur – Ayaz
Gülşen ft. Edis – Nirvana
Ferhat Göçer – Ağır Yaralı
Tuğçe Kandemir ft. Eypio – Seni Öptüğüm Sokak
Bege – Harman
Bilal Sonses ft. Yıldız Tilbe – Hasbelkader
Kerimcan Durmaz – Peşimde
Murda ft. Ezhel – Bi Sonra Ki Hayatımda Gel
               
 
EN İYİ YABANCI ŞARKICI
 
Dua Lipa 
 
Billie Eilish
 
The Weeknd
 
Harry Styles
 
Bts
 
Little Mix
 

Nasıl oy vereceğiz?

Oy vermek isteyenler www.numberonecom.tr adresine giriyor ve internet üzerinden oy veriyorlar. Bu oylamanın en ilginç tarafı ise oylama sonuçlarının açık olması. Yani oy verdikten sonra o ana kadar gelen oylar sonucunda hangi kategoride kim birinci, kim ikinci görebiliyorsunuz. Buda şeffaflık sağlama konusunda önemli bir adım. Mesela siteye girin oyunuzu kullanın sizde göreceksiniz, oy kullanır kullanmaz o oy kullandığınız kategoride kimin yüzde kaç oy aldığını ve sıralamadaki yerini göreceksiniz.

Dijital tayfa öne çıkıyor

Nisan sonu itibariyle oylama sonucunda sosyal medya fenomenlerinin bazı kategorilerde ciddi bir fark atmak üzere olduğunu gördüm. Mesela en iyi kadın şarkıcı kategorisinde Zeynep Bastık, en iyi klip e Kerimcan Durmaz, en iyi çıkış yapan şarkıcıda yine Kerimcen Durmaz’ın açık ara birinci olması gibi bazı ilginç sonuçlar da var. Ama bu hem oy verenlerin sonuçlarından hem de kategorilerin biraz daha “yeni nesil” kategorilerden oluşmasından kaynaklanıyor. Oyu veren düdüğü çalacak. Bu oylama müzik endüstrisinde dijital medyanın sektörü nasıl etkilediğiniz de güzel bir örneği olacak. Fake veya gerçek orası bizi ilgilendirmez ama bir şekilde dijital tayfa müzik endüstrisini nasıl yönlendirdiğinin de bilimsel bir örneği olacak bu oylama.

Yurt dışındaki yarışmalara referans olacak

NR1 Head & Shoulders müzik video ödül törenine çok iyi hazırlanıyor. Yurt dışında yapılan ödül törenleri izleniyor, inceleniyor. Pandemi şartları göz ardı edilmiyor ve çok havalı bir ödül töreni yapacaklarını söylüyorlar. Ödül töreni hem NR1 TV’de hem de bir ana akım ulusal televizyon kanalında da yayınlanacakmış. Bu ödül töreni gözüken o ki medyada ve müzik endüstrisinde epey ses getirecek gibi. Şimdilik oylama devam ediyor. Sizde numberone.com.tr’ye girin ve ana sayfadaki oylama sayfasına girin oyunuzu kullanın. Oylama birkaç hafta daha sürecek. Ben girdim oyumu kullandım. Bu pandemi döneminde müzik sektörünün kan ağladığı bir dönemde dilerim müzik piyasası adına bir heyecan ve moral olur.

Muazzez Abacı’nın plakları yok satıyor

Yetmişlerin ve seksenlerin en popüler TSM yorumcularının başında gelen ve her dönem plakları yok satan bir sanatçı olmayı başaran Muazzez Abacı’nın iki sene önce yayınlanan “Sezen’imin Şarkıları” adlı albümünün plak baskısı Abacı’ya eski günlerini yaşattı.

Muazzez Abacı'nın, Sezen Aksu'nun şarkılarını seslendirdiği, Moko Yapım etiketiyle çıkan albümü, 40 bin Cd ve 2000 adet plak satışına ulaşmış. Bayram sonrası 1000 adet plak daha yayınlanacakmış.

Pandemi nedeniyle Amerika'da kızının yanında kalan, ülkesini ve sahneleri çok özlediğini paylaşan Abacı'ya, yapımcısı Murat Yıldırım tarafından plak kutlaması için, virüse karşı korunma amaçlı, özel bir konser mikrofonu hediye edildi.

Çok iyi bir albüm değildi, proje muhteşemdi ama bazı şarkıların düzenlemeleri vasattı ama yine de konu Muazzez Abacı ve Sezen Aksu olunca iş farklı oluyor. İkisinin bir arada olduğu bir projeyi arşivlemek önemli. Ben arşivledim size de tavsiye ediyorum.

Pop müzik klasiğine farklı bir cover

Müzisyen Uriel Salnaitis çok ilginç bir projeye imza attı ve Sezen Aksu’nun “Kaybolan Yıllar” adlı klasiğini coverladı. Bu cover çok farklı oldu, pop ve club müziğin buluşmasından oluşan bu düzenleme bugüne kadar yapılan en uçuk ve kaliteli cover oldu.

Uriel bu cover şarkı projesi ile ilgili “Projenin başlangıcında sadece çok sevgili Sezen Aksu'nun "Kaybolan Yıllar" şarkısını coverlayıp remix versiyon haline getirmeyi hedefledim. Ancak başarılı ve disiplinli bir şekilde çalışmamız sonucunda Şahin Özer ile iki single ve birçok sanatçının şarkılarının yer aldığı bir albüm çıkarmaya karar verdik ve akabinde anlaştık. Şimdilerde izinlerini aldığımız; Nilüfer "Eğrisi Doğrusu" Bendeniz "Ya Sen Ya Hiç", Seyyal Taner "Şiirimin Dili", Emel Sayın "Kız Sen İstanbul'un Neresindensin?", Anonim "Elvanlım", Avrupa'da ve Türkiye'de 1. Sıralarda listelenen ve Türkiye'de Ayşen'in "Nerdesin" olarak seslendirdiği Regina'nın "Day bye Day" Aysel Gürel'den Zeynep Talu'ya Onna Tunç'dan Garo Mafyan'a kadar dev isimlerin 70'lerin 80'lerin 90'ların en hit şarkılarını albümümde seslendiriyorum. Bu projemizi daha fazla geliştirip Şahin Özer'le birlikte Volume 5'e kadar çıkartmak için ciddi şekilde çalışıyoruz” diyor.

Vallahi heyecan verici. Düzenlemesi ile “Kaybolan Yıllar” klasiğine çok güzel bir lezzet kattı. Eminim bu lezzeti bu şarkılara da katacaktır. Yeni üretilen şarkılardan zerre zevk ve heyecan alamıyoruz ama eski klasikleri yeni ve daha yaratıcı soundlarla dinlediğimizde olay farklı oluyor. İşte bu çocukta bunu yapmaya çalışıyor. Radyolar daha olayı anlamadı, ondan radyolar anlayıncaya kadar siz Youtube’a girin ve “Uriel Salnaitis- Kaybolan Yıllar” yazın, şarkıyı dinleyin ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Göksel’in yeni şarkısı hazır

Göksel, 30 Nisan Cuma günü yepyeni single’ını Avrupa Müzik markasıyla müzikseverlerle buluşturdu. Sanatçının yeni çalışması “Çölde Bi’ Vaha” yaratıcı sözleri ve hayal üstü atmosferiyle pop müziğe yeni bir alternatif sunmayı hedefliyor. Synth seslerin ve canlı enstrümanların dikkat çektiği şarkı Göksel’in güçlü sesiyle harmanlanıyor. 

Sözü Göksel, müziği Göksel ve Osman Şahin’e ait “Çölde Bi’ Vaha”nın düzenlemesinde ise Sabi Saltiel ile Osman Şahin’in imzaları var.  Yönetmenliğini Aytekin Yalçın’ın üstlendiği video klip, Göksel’in oyunculuğunun yanı sıra şarkı ile uyum sağlayan sahneleriyle de “ben farklıyım” diyor. Göksel’in yeni video klibi Youtube’da MüzikPlay kanalında, tıklayın.

Feridun Düzağaç’tan sürpriz albüm geldi

Feridun Düzağaç’ın İsimsiz Orkestra eşliğinde seslendirdiği şarkılarından oluşan “Sakin” albümü Sony Music etiketiyle yayımlandı. Her biri Feridun Düzağaç’ın müzik kariyerinde önemli yere sahip eserler arasından seçerek hazırladığı yedi şarkıdan oluşan özel repertuvar, (Seyrüsefer, Biçare, Özledim, Gönül, Çok Aşık, Beni Unutma, F.D.) “İsimsiz Orkestra” ile beraber kaydedildi. Tüm söz ve müziklerin Feridun Düzağaç imzası taşıdığı albümdeki düzenlemeler ise Özgür Ulusoy (Seyrüsefer, Biçare, Özledim, Çok Aşık, Beni Unutma, F.D.) ve Gürkan Karaman’a (Gönül) ait.

Pandemi koşullarına uygun klip

Albümün aynı zamanda açılış şarkısı olan ve geçtiğimiz hafta dijital müzik platformlarında yayınlanan “Seyrüsefer” şarkısının video klibi de albümle aynı anda müzikseverlerin beğenisine sunuluyor. Sözü ve müziği Feridun Düzağaç’a, düzenlemesi ise aynı zamanda İsimsiz Orkastra’nın şefi Özgür Ulusoy’a ait olan şarkının video klip yönetmenliğini ise İlkay Muratoğlu üstlendi. Klip sanatçının çok sevdiği ve yılın büyük bir bölümünü geçirdiği Bozcaada’nın bağlarında pandemi koşulları da göz önünde bulundurularak iki kişilik bir ekiple, tek planda çekildi.