Kıyı Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Uluslararası Çevre İletişim Derneği (UÇİD) tarafından Ankara’da düzenlenen ‘Before COP31 Türkiye Diyalogları Zirvesi’nde konuşma yaptı. Bu zirve, COP31’e giden süreçte yerel yönetimlerin rolü ve Muğla’nın iklim çalışmaları hakkında önemli değerlendirmeleri kapsadı.
Başkan Aras’tan güçlü bir mesaj
Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek olan COP31 öncesinde, kamu kurumları, yerel yönetimler, akademisyenler ve farklı sektörlerin temsilcileri İstanbul’da bir araya geldi. Burada konuşan Aras, iklim kriziyle mücadelede kentlerin üstlendiği rolü ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bu alandaki çalışmaları hakkında detaylar sundu.
Yerel yönetimlerin ortak sesi
Başkan Aras, COP31’in Türkiye’de düzenlenmesinin yerel yönetimlerin küresel iklim gündeminde kolektif bir ses oluşturması açısından önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti. Ayrıca, iklim uyumu, adil dönüşüm ve iklim finansmanı gibi başlıkların, yerel yönetimlerin önceliklerine dahil edilmesinin önemine dikkat çekti.
Muğla’da iklim değişikliğiyle mücadele için çeşitli alanlarda yürütülen projeleri de aktaran Aras, yenilenebilir enerji, su verimliliği, atık yönetimi ve deniz ile kıyıların korunması gibi konularda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Muğla’nın önemli iklim buluşmaları
Başkan Aras, Muğla’nın COP31 öncesinde farklı kentleri ve paydaşları bir araya getirme potansiyeline de vurgu yaptı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, ICLEI Avrupa iş birliğiyle 28-29 Eylül tarihlerinde Akdeniz İklim Zirvesi’ni düzenleyecek. Bu zirveye, üç kıtadan Akdeniz’e kıyısı bulunan şehirlerin katılımı bekleniyor ve zirvenin sonunda ‘İklime Dirençli ve Adil Akdeniz Kentleri için Muğla Deklarasyonu’ yayımlanacak.
Ayrıca, 29-30 Eylül tarihlerinde Birleşmiş Milletler Türkiye Ofisi, UCLG-MEWA ve Sıfır Atık Vakfı iş birliğiyle ‘COP31’e Doğru: Yerel İklim Eylem Politikası Diyaloğu’ toplantısı gerçekleştirilecek. Bu toplantının amacı, belediyelerin iklim konusundaki önceliklerinin ve çözüm önerilerinin COP31’e taşınmasıdır.

KIYI BELEDİYELER BİRLİĞİ VE MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AHMET ARAS, ULUSLARARASI ÇEVRE İLETİŞİM DERNEĞİ (UÇİD) TARAFINDAN ANKARA’DA DÜZENLENEN ‘BEFORE COP31 TÜRKİYE DİYALOGLARI ZİRVESİ’NE KONUŞMACI OLARAK KATILDI.