Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Çeşme'deki havlu eylemi bir ilçeye daha yayıldı: 'Kıyılar halkındır'

Çeşme'deki havlu eylemi bir ilçeye daha yayıldı: 'Kıyılar halkındır'

Geçtiğimiz günlerde İzmir Çeşme'de çevre ve yaşam alanları koruma platformu temsilcileri, "Havlunu al da gel" çağrısı yaparken bu protesto bir ilçeye daha sıçradı.

Yerel Haberler
KAYNAK: DHA

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde "Kıyılar halkındır" diyerek bir araya gelip, kıyıdaki yapılaşma ile plaj işletmelerini protesto eden grup, sahile havlu serip, oturma eylemi yaptı.

Turistik Altınova Mahallesi'nde sosyal medya üzerinden "Altınova Koruma Girişimi" adı altında birleşen vatandaşlar, plajda buluştu. İşletmelere kiralanan plajların ücretsiz kullanıma açılması için talepte bulunan eylemciler, kıyılara yapılan yüksek katlı binaları da protesto etti. Protestocular, sahile havlu serip, oturma eylemi yaptı. Altınova Koruma Girişimi'nden Ayşe Hundi, "Altınova Koruma Girişimi'nin çağrısıyla komşularımız ve destekçilerimiz, kıyıların beton yapılar ve şezlonglar ile işgaline karşı havlu hareketi başlattı. Gittikçe sayısı artan destekçilerimiz kumsalımızda toplanıyor ve "Kıyılar halkındır" diyor" diye konuştu.

'SAHİLLERE SAHİP ÇIKMAK İÇİN TOPLANDIK'

Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Hidrojeoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Kavurmacı, sahillere sahip çıkmak için toplandıklarını söyledi. Prof. Dr. Kavurmacı, "Burada devletin sahip çıkmadığı kıyılara, halk olarak sahip çıkmaya çalışıyoruz. Arkada kocaman bir bina inşaatı var. Zemine baktığınız zaman, kıyıya inşa edildiği görülüyor. Yasalara baktığınız zaman, "Kıyılar, devletin hüküm tasarrufundadır" diyor. Fakat ilgili bakanlıkların tasarrufunda belediyelere bırakmışlar. Belediyeler gereğini yapmıyor. Kıyı kenar çizgilerine dikkat edilmeden, bu zemine yüksek katlı binalar yapılarak kıyılar katlediliyor. Altınova'da 4 kilometre alanda kıyı erozyonu da mevcut. 30 sene önceki uydu görüntülerine göre, kıyı çizgisinin 100 metre daha ileride olduğu görülüyor. Devlet de bu erozyonu tespit ettiği için 4 kilometrelik hatta dalgakıran yapmış. Burası normalde doğal afet bölgesi. Doğal afetin olduğu bölgeye, bu kadar katlı inşaat izni verilmemeli" dedi. 4 sene önce Ayvalık'ı beğenerek ev aldığını söyleyen Zeki Nergiz ise gelinen noktada sahillerin kendilerine kapatılmaya çalışıldığını söyledi. Kıyıya yüzlerce ev yapıldığını ve vatandaşların mağdur edildiğini anlatan Nergiz, "Emekliler paralarını buraya yatırdı ama kimse sahilden, kumdan faydalanamıyor. Bu nedenle burada toplandık. Ranta kurban edilmemeli" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *