Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Yunus Emre Enstitüsü’nün katkılarıyla Roma’da gerçekleştirilen sema ayin-i şerifi programı, Hz. Mevlana’nın hoşgörü ve barış mesajlarını Avrupa’nın kalbine taşıdı. Kolezyum’un gölgesinde düzenlenen bu anlamlı etkinlik, Türkiye'nin kültürel zenginliğini uluslararası arenada bir kez daha gözler önüne serdi.
Türkiye’nin Kültürel Diplomasi Hamlesi Roma’da Zirveye Ulaştı
Türkiye’nin kadim değerlerini ve evrensel kültürel mirasını tanıtma misyonunu sürdüren Kültür ve Turizm Bakanlığı, Roma’da düzenlenen tarihi bir etkinliğe öncülük etti. Konya Büyükşehir Belediyesi, Yunus Emre Enstitüsü ve Roma Büyükelçiliği iş birliğiyle gerçekleştirilen sema ayin-i şerifi, Kolezyum’un tarihi atmosferinde büyük ilgi gördü.
Etkinliğe katılan seçkin davetliler arasında, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, İtalyan hükümet yetkilileri, kültür ve sanat çevrelerinden temsilciler yer aldı.
“Konya’yı Roma’da Anlatmak Bizim İçin Onur”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, sema programının Konya’nın uluslararası tanıtımı için büyük bir fırsat olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Roma’da, Kolezyum’un hemen yanında, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan sema ayin-i şerifini icra etmek; Mevlana’nın felsefesini ve ülkemizin değerlerini dünyaya tanıtmak bizim için büyük bir onur ve şeref.”
“Mevlana’nın Evrensel Mesajı İnsanlığa Rehber Olmalı”
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ise yaptığı konuşmada Mevlana’nın çağlar üstü barış ve insanlık çağrısına dikkat çekti:
“Bugün dünyada artan çatışmalar ve ayrılıkların karşısında, Mevlana’nın ‘insanlık’, ‘kardeşlik’ ve ‘barış’ temelli mesajları hepimiz için yol gösterici olmalıdır.”
Büyükelçiden Teşekkür Mesajı
Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, kısa sürede gerçekleşen bu anlamlı organizasyon için başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ederek:
“Binlerce yıllık ortak insanlık mirasına katkı sunan bu gece, kültürel diplomasimizin gücünü bir kez daha gösterdi” dedi.
Mevlana’nın Ruhu Kolezyum’un Gölgesinde Yükseldi
Tarihi Kolezyum’un yanında gerçekleştirilen sema gösterisi, tasavvuf musikisi eşliğinde icra edildi. Katılımcılar, semazenlerin ruhani dönüşleriyle derin manevi bir atmosferde buluştu. Mevlana’nın insanlığa sunduğu hoşgörü dili, Roma semalarında yankılandı.
Konya’dan Roma’ya Uzanan Manevi Köprü
Başkan Altay, konuşmasının sonunda tüm konukları Konya’nın doğal ve kültürel mirasını yerinde görmek üzere şehre davet etti. Konya’nın, Mevlana’nın izlerini taşıyan kadim bir medeniyet şehri olduğunu belirten Altay:
“Konya, sadece Anadolu’nun değil, insanlığın da ortak mirasıdır. Mevlana gibi bir gönül sultanının izinden yürümek bizim görevimizdir” dedi.
Etkinlik, Kültürel Tanıtımda Yeni Bir Sayfa Açtı
Programa katılan sanatseverler ve kültür temsilcileri, Türkiye'nin kültürel zenginliğini derinlemesine tanıma fırsatı buldu. Roma’daki sema programı, sadece bir gösteri değil, aynı zamanda Türkiye’nin barış diliyle yürüttüğü güçlü kültürel diplomasi atağının da sembolü oldu.