İran'da haftalardır devam eden protestolar hız kesmeden devam ediyor. Buna ek olarka ülke genelindeki internet kesintisi en uzun süreli erişim engeli oldu. Uzmanlara göre 92 milyon İran halkı, bir haftaydır internete erişim sağlayamıyor. Toplam sürenin ise 180 saatten faala olduğu bildirildi.
İran hükümeti, devam eden protestolara yönelik halkn sosya erişimini engellemeye çalışştı. Bu sebeple geçtiğimiz haftalarda interneti tamamen kesti, erişimi engelledi.
Güvenlik güçlerinin sert müdahaleleriyle bastırılan protestolarda can kaybı ve gözaltı sayısına ilişkin net veriler bulunmazken, 2 binden fazla kişinin öldürülüdüğü iddia ediliyor.

en uzun erişim engeli oldu
NetBlocks Araştırma Direktörü Isik Mater’in paylaştığı verilere göre İran’da devam eden internet kesintisi, ülkede daha önce yaşanan en uzun erişim engellerini geride bıraktı. Mevcut kesinti'nin, 2019’da 163 saat ve 2025’te 160 saat süren önceki uygulamalardan daha uzun sürdüğü, küresel ölçekte ise en uzun internet kesintisi'nin 2021 yılında Sudan’da 35 gün boyunca uygulandığını belirtildi.
Buna ek olarak 2024 Temmuz'da Moritanya’da 22 gün süren erişim engeli meydana gelmşişti.. Uzmanlar, İran’daki kesintinin kapsadığı nüfusun büyüklüğü nedeniyle dünya genelindeki en kapsamlı örneklerden biri olarak öne çıktığına dikkat çekiyor.