Yeni Birlik Gazetesi Eğitim Depremin acısını yaşayan gençler şimdi hayat kurtarmak için sahada: Geleceğin uzmanları Gördes’te yetişiyor

Depremin acısını yaşayan gençler şimdi hayat kurtarmak için sahada: Geleceğin uzmanları Gördes’te yetişiyor

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Gördes Meslek Yüksekokulu, Türkiye’nin deprem gerçeğine karşı stratejik bir adım atarak Acil Durum ve Afet Yönetimi programını hayata geçirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremleri bizzat tecrübe eden öğrenciler, Manisa’da aldıkları uygulamalı eğitimlerle afetlere karşı profesyonel birer kurtarıcıya dönüşüyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Gördes Meslek Yüksekokulu, Türkiye’nin deprem gerçeğine karşı stratejik bir adım atarak Acil Durum ve Afet Yönetimi programını hayata geçirdi. Bölge genelinde bu alanda eğitim veren tek merkez olma özelliğini taşıyan program, ilk öğrencilerini kabul ederek akademik kadrosunu ve uygulama sahasını genişletiyor. Eğitim sürecinin en dikkat çekici yanı ise öğrencilerin büyük bir kısmının 6 Şubat depremlerini doğrudan yaşamış bireylerden oluşması.

Afet bilincini uygulamalı olarak pekiştirmek isteyen üniversite yönetimi, AFAD ile iş birliği yaparak Türkiye’de sadece üç adet bulunan Deprem Simülasyon Tırı’nı kampüse getirdi. Sınıfta teorik bilgilerle donatılan öğrenciler, bu tır sayesinde sarsıntı anını ve sonrasındaki tahliye süreçlerini gerçeğe en yakın koşullarda deneyimleme şansı buluyor.

Eğitimde pratik dönemi

Gördes Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Selim Duramaz, afet yönetiminin Türkiye için bir tercih değil, coğrafi zorunluluk olduğunu vurguladı. Duramaz, öğrencilerin sadece kitaplardan değil, bizzat yangın ve sarsıntı tatbikatlarının içinden geçerek mezun olmalarını hedeflediklerini belirtti. Kariyerini afet yönetimi üzerine kurmak isteyen gençleri üniversitelerine davet eden Duramaz, teorik bilginin saha tecrübesiyle birleştiğinde hayat kurtardığını ifade etti.

Simülasyon tırında yüksek katılım

Eğitim faaliyetlerini yürüten İzmir AFAD İl Müdürlüğü Eğitmeni Hakan Baydur, öğrencilerin gösterdiği yüksek ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Afet anında doğru davranış biçimlerinin hayati önem taşıdığını hatırlatan Baydur, Gördes’teki uygulamalı eğitimlerde deprem sonrası tahliye süreçlerinin titizlikle işlendiğini belirtti. Yanlış bilinenlerin düzeltildiği ve doğru reflekslerin kazandırıldığı bu eğitimler, gençlerin afetlere karşı daha bilinçli ve hazırlıklı bireyler olarak yetişmesini sağlıyor.