500 MİLYON DOLARLIK KATALOG SATIŞI

Micheal KUYUCU 30 May 2022

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Bugünlerde müzik dünyasında müthiş bir kavga var. Müzik şirketleri Pink Floyd'un kayıtlı müzik repertuvarını satın almak için adeta birbirleriyle saklambaç oynamaya başladı.

Bugünlerde müzik dünyasında müthiş bir kavga var. Müzik şirketleri Pink Floyd’un kayıtlı müzik repertuvarını satın almak için adeta birbirleriyle saklambaç oynamaya başladı.

Warner Music, Sony Music, BMG bu kataloğu satın almak için bir yarışa girmişler. Financial Times’ın iddiasına göre Pink Floyd’un arşivi satın almak için 500 milyon doları gözden çıkartmış.

Ancak Financial Times, son aylarda dünyada faiz oranlarının yükselmesi ve küresel ekonominin yavaşlamasının müzik yatırımlarının bedellerini düşürdüğünü iddia ederek Sony Müziğin Pink Floyd’un kataloğu için vereceği paranın sürpriz bir para olabileceğini de belirtti. Bu katalog satışları müthiş bir Pazar oldu. Son bir iki yılda müzik piyasasında en büyük paralar bu katalog satışlarından elde ediliyor. Türkiye’deki sanatçılar maalesef kendi kataloglarına sahip olmadıkları için kataloglarını tekrar satıp para kazanamıyorlar. Çünkü geçmişte farklı farklı plak şirketleri ile çalışmışlar ve attıkları imzalarda haklarını koruyamamışlar. Oysa dünyada olay farklı dönüyor. Geçtiğimiz aylarda Bruce Springsteen de kataloğunda yer alan şarkıları ve albümleri çok büyük bir servet karşılığında satmıştı. 

Gülçin sahalara geri döndü

“Gökyüzü Çağırdı Aşkı” isimli teklisini müzikseverlerin beğenisine sunan Gülçin Ergül, Aralık ayında geçirdiği kazadan sonra ilk konserini vererek sahnelere geri döndü. 20 Mayıs akşamı Konya’da gençlik festivalinde sahneye çıkan Gülçin Ergül, konserinde Yelda Aslan tasarımı mini elbise ve Spica marka dans ayakkabısı ile kendi stilini yarattı.

Gülçin Ergül, samimi tavırları, dans performansları ve zengin repertuvarı ile konserde dikkatleri yine üstüne çekmiş. Bu kız çok yetenekli bir kız, HEPSİ Grubunun solist beyni konumundaydı, sonra solo kariyere başladı. Çok mücadele verdi. Kendi tarzını yarattı, hem batı hem modern şarkı söylüyor. Bir Arabesk albüm yaptı ve onda da doğu ile batıyı birleştirdi. İyi bir ses sıradan bir popçu değil. Ara ara şanssızlıklar da yaşadı ve en büyük sermayesi vokali. Bu vokalle daha gidecek çok yolu var. Bu yolda yeter ki sağlam şarkılar bulsun.

Aykut Gürel yine iddialı bir proje hazırladı

Yaptığı proje albümlerle müzik dünyasına çok özel albümler kazandıran Aykut Gürel, ilk kişisel albümü “Odd Even”da bir sürprize daha imza atarak elektronikle dans müziği birleştirdi.

Bugüne kadar hep aranjör ve prodüktör olarak karşımıza çıkan Aykut Gürel bu albümde tamamen tek başına. Aykut Gürel bu albüm projesi için “kendim için yaptığım bir kişisel keyif projesiydi, bir meydan okumaydı” yorumunu yapıyor. Bu albüm projesinin pandeminin kendisine olan en büyük hediyesi olarak nitelendiren Aykut Gürel, “İleride doğru şarkıcılar, görseller, karakter, videolar ile” bambaşka EP’ler gelecek. Sonraki yayınlarım için bu çıtayı yüksek tutmam gerektiğini biliyorum.” diyor.

Aykut Gürel özellikle Bodrum’a yerleştikten sonra müziğe çok büyük katkılar sağlayan projelere imza attı. Hala Gökçe Bahadır’a hazırladığı proje albümünün tadı kulaklarımda ara ara o albümü dinlerim. “Odd Even” albümünde artık tamamen işi aştı ve hem kendine hem de müziksevere sağlam bir albüm sundu.

Yolu Kuşadası’na düşeceklere

Festivaller ardı ardına yapılmaya başlandı. Pandemide kötü geçen iki yılın acısını çıkartırcasına insanlar festivallere koşuyor. Bu festivallerden biri de Gençlik Festivali. Bu festivalde 5 günde otuz sanatçı sahne alacak.

Milyon Yapım organizatörlüğünde 2016 yılından bu yana Kuşadası’nda düzenlenen ve Türkiye’nin sevilen sanatçılarını müzikseverlerle buluşturan Kuşadası Gençlik Festivali bu yıl 6-7-8-9-10 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Kuşadası Davutlar bölgesindeki Sevgi Plajı’nda gerçekleştirilecek festivalde Duman, Athena, Selda Bağcan, Sertab Erener, Manga, Cem Adrian, Pinhani, Ceza, Adamlar, Pentagram, Çelik’in de aralarında olduğu 30 sanatçı konser verecek.

Şehir renklenecek

Bu yaz yapılacak bir diğer festivalde 11-12 Haziran tarihlerinde Maksimum Uniq Açıkhava'da gerçekleşecek olan Şehirde Yazzz Festivali. 11 Haziran Cumartesi günü Gazapizm, Sena Şener, Deniz Tekin, Melis Fis ve Rana Türkyılmaz'ın sahne alacağı Şehirde Yazzz Festivali'nin ikinci günü olan 12 Haziran tarihinde ise Ceza, Lvbel C5, Ahiyan, Eftalya ve Berto performans sergileyecek. Sahne performansları BKM Uniq Açıkhava'da gerçekleşecek. Festivale on bin kişinin katılması bekleniyor.

Sahte diploması olanlar bu habere sevinmeyecek

Altınbaş Üniversitesi, blokzincir uygulaması ile dünyanın her yerinden, anında diplomaların gerçekliğinin kolaylıkla onaylanabilmesini sağlayan TuringCert’in sistemini kullanmaya başlamış. Türkiye’de ilk kez Altınbaş Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişimleri Sistemleri Bölümü’nde uygulanan sistem, gelecek dönem üniversite genelinde de uygulamaya başlanacak.

Prof. Dr. Hayrettin Kemal Sezen, Blokzincir tabanlı sertifika doğrulama uygulaması ile diploma sahteciliğinin önüne geçmeyi planladıklarını söyledi. Prof. Dr. Sezen, sahte diploma endüstrisinin multimilyon dolarlara ulaştığını belirterek, ABD’de yapılan araştırmalarda Doktora düzeyinde sahte diploma kullanım oranının yüzde 20 düzeylerine ulaştığı bilgisini verdi. Prof. Dr. Sezen, 100’den fazla ülkeden öğrencisi olan Altınbaş Üniversitesinin mezuniyet diplomalarını TuringCerts ile sertifikalandıran ilk üniversite olduğunu açıkladı.

 

Hala sahte diplomaların konuşuluyor olması çok ayıp bir şey. Ama insanlar bu tüketim toplumunda her şeye hemen ve hiç emek vermeden sahip olmak istiyorlar. Bunun içinde her türlü üç kağıt, sahtekarlık mubah oluyor. İlimde sahtekarlık telafisi olmayan bir konudur, bu konuda çok ciddi cezai yaptırımların uygulanması lazım.

Ödüllü yazardan yeni kitap: Eşitsizlik Ekonomisi

“Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital” kitabının yazarı, ödüllü Fransız ekonomist ve akademisyen Thomas Piketty’nin “Eşitsizlikler Ekonomisi” adlı kitabı, Epsilon tarafından yayınlandı. Bu günlerde küresel çapta en trend konu ekonomi. Dünyada ekonominin bu kadar konuşulmasında şüphesiz insanların bu konuda duyduğu mutsuzluk baş rolde.

Cihan Özpınar’ın Türkçeye çevirdiği “Eşitsizlik Ekonomisi” adlı kitapta hepimizin merak ettiği: Eşitsizliğin temelinde sermayenin belirli birkaç elde toplanması mı yatıyor?, Vergilendirme ve sermayenin yeniden dağıtımı eşitsizliğin önüne geçebilir mi?, Eşitsizlik, sermayenin aile düzeyinde nesilden nesle aktarılmasından mı kaynaklanıyor? Devletin eğitim alanında yatırım yapması fırsat eşitsizliğini sona erdirebilir mi? Yüksek ücretlerden alınan vergiler göz ardı edilebilir seviyede mi?” gibi soruların tartışmaları ve yanıtları var. Ekonomiye meraklıların bu yaz okunacak kitaplar listesine bu kitabı eklemelerini öneriyorum.

Serdar Ortaç hangi Barbie ile düet yaptı?

Türk popunun Barbie lakaplı şarkıcısı Nihan Çelik, Serdar Ortaç ile bir araya geldiği yeni şarkısını yayınladı. Çıkardığı 'Yıldız' ve 'Bodrum Masalı' şarkılarıyla müzik piyasasında dikkatleri çekmeyi başaran Nihan Çelik müzikseverlerin dikkatini çektiği gibi Serdar Ortaç’ın da dikkatini çekmiş ve Serdar Ortaç onunla bir düete imza atma kararı almıştı. 

Nihan Çelik ft. Serdar Ortaç “Fırtına”nın klibi Atatürk Olimpiyat Stadında 10 dansçı, helikopter, üst segment araçların kullanıldığı 85 kişilik bir ekip ile Alişan Güney Yıldırım yönetmenliğinde çekildi. Nihan Çelik ft. Serdar Ortaç “Fırtına” klibi maliyetiyle de dikkat çekecek gibi.

Sözü Serdar Ortaç ve Serra Tokdemir’e müziği Serdar Ortaç’a düzenlemesi Tarık İster’e ait Nihan Çelik ft. Serdar Ortaç “Fırtına” Noah Entertainment etiketiyle tüm dijital platformlarda yerini aldı. Öte yandan Serdar Ortaç, Nihan Çelik’le birlikte seslendirdikleri 'Fırtına' isimli düet şarkı ile bu yılın hit listesinde üst sıralarda yer alacağını iddia ediyor. Şarkının klibine bir göz attım, havalı bir klip olmuş. Modern bir klip olmuş. Nihan güzel bir kız ama Serdar ile düet yapmak ona ne katar bence ciddi bir soru işareti. Mesela Edis veya farklı bir yeni nesil popçu ile bu düeti yapsaydı sanki daha iyi dönüş alırdı gibi geliyor bana.

Caz müziği sevenlere bomba gibi bir etkinlik

Geçtiğimiz yıl 'sıfırıncı sene' sloganı ile tek günlük bir programla ilk kez gerçekleşen ve cazseverlerce beğeni ile karşılanan “Assos Caz Maz” bu yıl 'birinci senesiyle' kapılarını iki günlük bir programla tekrar açmaya hazırlanıyor.

1-2 Temmuz tarihlerinde yapılacak etkinlikte Güneş Özgeç, besteci ve söz yazarı İdil Meşe ve multi enstrumantalist Jesper Poelke ve ülkemizin en önemli caz gitaristlerinden Bilal Kahraman ilk günün çok özel konukları olacak.

Festivalin ikinci gününde ise, vokal, çello ve gitardan oluşan Asena Akan Contempo, farklı vokal tavrı ve ses rengiyle Türkiye'de caz vokaline yeni bir soluk getiren Deniz Taşar ve piyanist Adem Gülşen, yine vokaliyle dikkat çeken Özge Ürer ve setin başında Reggae üstadı C Fyah sahnede olacak.

Bir fikri nasıl projeye dönüştürebiliriz?

Akdeniz’in Dijital Üniversitesi olma yolunca emin adımlarla ilerleyen Alanya HEP Üniversitesi atölyelerine bir yenisini daha ekledi. Proje uzmanı Selvi Ece Dugan’ın yönetiminde gerçekleşecek olan “Fikrinizi Nasıl Projeye Dönüştürürsünüz?” adlı proje atölyesinde katılımcılara proje yönetimi, proje analizi, proje nasıl hazırlanır ve hibe ve fonlarla proje hazırlama konusunda önemli ipuçları verilecek. Eskiden kurs derdik, şimdi adı atölye. Bu atölyeler bazen o kadar verimli oluyor ki, inanın bir üniversitede veya benzeri bir eğitim kurumun derslerinde yer almayan özel bilgilerle karşılaşabiliyorsunuz. Kendimizi geliştirmek adına bu tür atölyelere katılmak gerekiyor.  Bu tür atölyeleri takip etmenizi ve fırsat buldukça da katılmanızı öneririm.

Pop müziğin tatlı kızı “Tatlı” dedi!

Bengü yeni şarkısı 'Tatlı'yla yaza 'merhaba' dedi. “Kuzum”, “Korkma Kalbim”, “Altın Çağ” ve “Geçmiş Olsun” gibi şarkılarıyla geçmişten günümüze yaz aylarının hitlerini yakalamayı başaran Bengü, bu yaz da Tatlı adlı şarkısı ile damga vurmak istiyor. 

“Tatlı” adlı şarkısı ile yaza çok iddialı bir giriş yapan Bengü'ye şarkının klip çekimi sırasında ilginç bir sürpriz yapıldı. Klipte kullanılan otobüs için özel bir plaka hazırlandı.  Harfleri Bengü, eşi ve çocuklarının baş harfleriyle, rakamları ise evlilik tarihinden oluşan plaka çekimler öncesi otobüse takıldı. Amerikalı, Brezilyalı, Rus ve Türk dansçılardan oluşan 8 kişilik bir ekip Bengü'ye klipte eşlik etti. Ecem Gündoğdu'nun yönetmenliğini yaptığı 'Tatlı' klibi yayına girdi. Bengü özel hayatı ile müziği çok güzel harmanlamayı başaran bir kadın vokal. Bugüne kadar çok iyi şarkılar yakaladı ve ciddi başarılara imza attı. “Tatlı” ile bu başarılarını pekiştirecek mi hep birlikte göreceğiz.

TRT Çocuk’tan sinemaya transfer

TRT Çocuk’ta yayınlandığı dönemde ciddi bir reyting başarısı yakalayan ve fenomenleşen “Mutlu Oyuncak Dükkânı”, sinema filmi oldu. TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurulan sinema filmi, 10 Haziran’da sinemalarda olacak. Sobacı “Ailece keyifle izleyeceğiniz bu güzel filmi sakın kaçırmayın” yorumunu yaptı.

Yönetmenliğini H. Sinan Güngör ve Semih Turalı’nın üstlendiği animasyon filmde, takım çalışmasının önemi, arkadaşlık sevgisi, sorunlarla başa çıkabilme yeteneği gibi kazanımları geliştirmek hedefleniyor. TRT Çocuk çok ciddi başarılara imza atıyor. Ben çevremden de duyuyorum kendim de çok şahit oluyorum, ciddi ciddi izlenen bir kanal. Yapımları çok dikkat çekiyor. Şimdi de bu yapımı sinemaya geçmiş.