Vakıf Katılım web

BEKARLIĞA VEDA PARTİSİ

Yonca ORTAN 21 Ağu 2022

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Bekârlığa veda, evlilik öncesi bekâr hayata veda etmek yeni sorumlulukları olan bir hayata başlamanın hemen öncesi demektir.

Bekârlığa veda, evlilik öncesi bekâr hayata veda etmek yeni sorumlulukları olan bir hayata başlamanın hemen öncesi demektir. 

Bekarlığa veda partisi M.Ö. 5. yüzyıla kadar uzanır. Eski Spartalılar , damadın son gecesini bekar bir erkek olarak onun adına bir akşam yemeği düzenleyip kadeh kaldırarak kutlarlardı.  

Yalnızca erkeklerin değil, hem kadınların hem de erkeklerin evlilik öncesi dönemde kendi partnerleri (kendi nişanlıları) dışındaki arkadaşları ile birlikte belli bir mekânda yapılan aktivitelere, bekârlığa veda partisi adı verilir. Kısaca, evlenmeden hemen önce yakın arkadaşları ile birlikte eğlenceli bir vakit geçirmek ve yeni hayatlarına başlangıç için yapılan parti niteliğindeki eğlencelerdir. Evlilik öncesi hazırlık ve geri sayım olarak da nitelendirilebilir. Ülkemizde bu partilere oldukça yoğun bir şekilde yer veriliyor. Evlenme arifesindeki gençler için oldukça önemli bir yere sahip olan bu partiler, Bekârlık öncesi son çıkışta gençlere gönüllerince eğlenme fırsatı sağlıyor. 

Erkekler için bekârlığa veda partisi
 
Sadece bir mekân tutulup müzikli bir eğlence olarak bekârlığa veda partileri gerçekleştirildiği gibi, alkollü içecekler de tercihe bağlı olarak ikram edilebilir. Farklı şekillerde bir kalıba bağlı kalınmadan bekarlığa veda  partileri gerçekleştiriliyor. Ancak bu geceyi daha farklı kılmak isteyenler ve organizasyon düşünenler için ise pek çok organizasyon firmaları ile anlaşmalar yapılıp herkesin eğlenebileceği ortak bir organizasyon tasarlanıyor. Seçilen mekâna ve bireyin istediği konsepte göre mekân seçimi yapılıyor. Ev, kafe, eğlence salonu, oyun salonu, etkinlik salonu gibi ya da yalnızca doğa ile baş başa bir mekânda organizasyonlar gerçekleştiriliyor. Bu tamamen bireyin isteğine ve arzusuna bağlı. Erkekler için boğazda da bekarlığa veda partileri gerçekleştiriliyor. Yine ayni şekilde tercihe bağlı davullu zurnalı sakin bir alanda eğlenceler de düzenlenebiliyor. 

Erkeklerin bekarlığa veda partileri nasıl olmalı?
 
Açıkçası bunu bir kalıba sokmaktan ziyade nişanlı / sözlü olan erkeklerin kendilerini en özgür hissedebilecekleri böyle bir ortamda, yalnızca yakın arkadaşları ile birlikte vakit geçireceği bir etkinlik olarak değerlendirmesi gerektiği öngörülüyor. Damat adayının, evlilik öncesinde kendisine özel bir gece olduğu için bu eğlenceli geceyi kalıplara sokmak doğru olmaz. Bu sebeple bekârlığa veda partileri nasıl olmalı sorusunun tam bir tanımı yapılamaz. Damat adayı dilediğince partiyi düzenleyebilir, dilediği ikramları arkadaşlarına sunabilir. Kısaca ifade etmek gerekirse damat adaylarının ve aynı şekilde gelin adaylarının da bekarlığa veda partileri kendilerini en özgür hissedecekleri ortamlarda ve samimi arkadaşları ile bir araya gelip eğlenebileceği ortamlarda gerçekleştirilmelidir. Damat adayları, alkollü mekân tercih edebilirler. Oyun salonları tercih edebilirler. Erkek arkadaşları için ev partisi düzenleyebilirler. Hamam gecesi düzenleyebilirler. Diskotekler de bu eğlencelerini yapabilirler, ufak tefek oyunlar etkinliklerle bu geceyi arkadaşlar ile şenlendirebilirler.
 
Ancak bekarlığa veda partilerinin olmazsa olmazı, kişisel istek doğrultusunda bir pasta hazırlanmalı ve damat adayı, arkadaşları ile gönlünce eğlenmelidir.
 
1.  Muhabbet sever erkekler için eski günlerin hatrına fasıl yapılabilir. 

2. Bekarlığa veda partisinde yeme içme ve keyif düşkünü erkekler için barbekü partisi düzenlenebilir. Evin bahçesinde samimi birkaç arkadaşla düzenlenen bu parti de ikramlarla güzel bir gece geçirilebilir.
 
3. Yaz mevsiminde bekârlığına veda edecek erkekler içinse teknede rakı, balık düzenlenebilir.
 
Bekâr erkeklerin bütçesine göre farklı seçenekler elbette sunulabilir. Her bekârlığa veda partisi kişiye özeldir ve bekârlığın son günleri asla unutulmaz.