​PAVLUS'UN KAYIP İNCİLİ

Alican DEĞER 02 Kas 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Tarsus'ta bir evin zemininde yapılan gizli kazı beraberinde bir sürü de dedikodu getirdi.

Tarsus’ta bir evin zemininde yapılan gizli kazı beraberinde bir sürü de dedikodu getirdi. “Hazine bulundu” diyen de var, “İncil aranıyor” diyen de. Tek kesin olan, bir kazı olduğu ve büyük gizlilik içinde yürütüldüğü.

Hadi, hazine dedikodusunu anlayabiliyoruz. Çünkü bu topraklarda bıkmadan usanmadan dillendirilen şeylerden biridir bu konu. “Aziz Pavlus’un Kayıp İncili nereden çıktı” derseniz, onun cevabı belki de hazineden daha makul gelecektir sizlere. Çünkü Hristiyanlığı kurumsallaştıran, dünyanın bir sürü yerinde adına koca koca katedraller yapılan Aziz Pavlus, Tarsuslu. Yani hemşehrimiz. 

Hazreti İsa’nın ölümünden hemen 5 yıl sonra dünyaya gelmiş. Roma İmparatorluğu vatandaşı bir Yahudi. Asıl ismi ise Saul. 

Hristiyanlık içinde çok önemli bir yere sahip. Luka İncilinde bir hayli değiniliyor. Ayrıca Yeni Ahit’te kendi adıyla anılan  “Pavlus’un mektupları” bölümünü de o kaleme almış. Yani bildiğiniz Hristiyanlığın esaslarını belirleyebilecek kadar etkin. 

Hristiyan kaynaklarına göre, Pavlus, Yahudi iken aslında koyu bir Hristiyan düşmanı imiş. Hatta Hazreti İsa takipçilerine çok şiddetli zulümler bile yapmış, infazları onaylamış.

Günlerden bir gün bu İsa düşmanı Yahudi, yine Hristiyanları yok etmek için Şam’a giderken Hazreti İsa kendisine görünmüş. Pavlus üç gün boyunca kör olmuş.

İşte bu olaydan sonra Pavlus Hristiyan olmuş. Bir zamanlar zulüm ettiği, avladığı insanların tarafına geçmiş. Vaazlar vermiş. Pavlus’un en önemli etkisi, o zamana kadar Yahudiliğin bir mezhebi olarak düşünülen Hristiyanlığın ayrı bir din olarak kabul edilmesi olmuş. Yani bir dinin kurumsal yapısını oluşturmuş. Hristiyan kilisesi onun ayaklarının dibinden yükselmiş. 

Anlayacağınız bu derece önemli bir kişi yani Aziz Pavlus. Eğer doğduğu yer olan Tarsus’ta gerçekten Pavlus’un Kayıp İncili bulunduysa. Bırakın İncili Pavlus’a ait herhangi bir eşya bile ele geçirilse tüm dünyanın dikkati bir anda buraya döner. O alan anında bir hac merkezi halini alır. 

Umarım bu kazıyı yapanlar kısa sürede bir açıklama yaparlar da tüm bu söylentiler son bulur.