İstanbul
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Dünya beşten büyüktür mesajı Kazakistan'dan: Tokayev'den BM'ye sert Reform çağrısı!

Dünya beşten büyüktür mesajı Kazakistan'dan: Tokayev'den BM'ye sert Reform çağrısı!

"Milyarların kaderi birkaç ülkenin insafına bırakılamaz" diyen Tokayev, küresel adaletin sağlanması için BMGK’nin yeniden yapılandırılmasını istedi. Nükleer silahları terk eden Kazakistan, şimdi barış için ön safta!

MUHABİR: Eray Aksoy

"80 yıllık yapı bugünün krizlerine çözüm olamaz"

Tokayev, BMGK'nin yapısının 80 yıl önceki şartlara göre şekillendiğini hatırlatarak, mevcut küresel krizler karşısında bu yapının yetersiz kaldığını belirtti. "BM'nin temel yapıları değişmediği sürece güvenilirlik ve etkinlik kaybolur" diyen Tokayev, Kazakistan'ın bu bağlamda reformcu bir tutum benimsediğini açıkça ortaya koydu.

Barış için nükleer silahları terk eden ülke: Kazakistan

Konuşmasında Kazakistan’ın barışçıl vizyonuna da değinen Tokayev, ülkesinin tarihte 450 nükleer denemenin yapıldığı topraklar üzerinde bulunduğunu, ancak buna rağmen miras kalan nükleer silahlardan barış uğruna vazgeçtiklerini söyledi. Tokayev, dünyada artan nükleer tehdit ve yapay zekâ kaynaklı risklere de dikkat çekerek, geleceğin güvenliğini sağlamak için uluslararası işbirliğine duyulan ihtiyacı vurguladı.

Ekonomide reform ve büyüme vurgusu

Tokayev, Kazakistan’ın son yıllarda köklü ekonomik reformlara imza attığını, 2024 yılında %5,1’lik bir ekonomik büyüme kaydedildiğini ve yabancı yatırımda rekor seviyeye ulaşıldığını açıkladı. Orta Koridor’un önemli parçası olan Trans Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru’ndaki yük hacminin %62 artması, Kazakistan’ın Avrasya’daki stratejik rolünü pekiştiren bir gelişme olarak öne çıktı.

Yapay zekâ ve kripto vizyonu: “CryptoCity” geliyor

Geleceğin ekonomisine odaklanan Tokayev, yapay zekânın stratejik öncelik haline getirildiğini, yalnızca kripto para ile alışverişin yapılabileceği pilot bölge “CryptoCity” projesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Bu hamle, Kazakistan’ın dijital çağda rekabetçi bir pozisyon hedeflediğini gösteriyor.