Ders saatlerinde kapalı tuvaletler, öğrencilerde kaygı ve utanca neden oluyor
İngiltere genelindeki birçok okulda uygulanan tuvalet erişim kısıtlamaları, öğrencilerin psikolojik ve fiziksel sağlığını tehdit eden bir sorun haline geldi. Özellikle Cardiff’teki örnekler, bu uygulamaların öğrenciler üzerinde yarattığı baskıyı gözler önüne seriyor.
15 yaşındaki Holly, otizm, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşıyor. 2024 başından itibaren evde eğitime geçmesinin en önemli sebeplerinden biri, okulda tuvalet ihtiyacının karşılanamaması. Holly, tuvaletlerin çoğunlukla kapalı olduğunu veya izin istemenin utandırıcı bir deneyime dönüştüğünü ifade ediyor. Öğrencilerin sınıfın önünde tuvalet izni istemek zorunda kalması, özellikle regl dönemindeki kız öğrenciler için alay konusu olabilecek durumlar yaratıyor.
Tuvalet erişimi, temel bir hak olarak görülmeli
Cardiff Kent Konseyi, okulların vandalizm ve elektronik sigara gibi davranışsal sorunlara karşı önlem alma çabalarını anladıklarını belirtiyor. Ancak yetkililer, çözümün öğrencileri cezalandırmak yerine, yapıcı düzenlemelerle bulunması gerektiğini vurguluyor.
BBC tarafından yayımlanan ulusal çapta bir araştırma, öğrencilerin %65’inin okul tuvaletlerine serbestçe erişemediğini ortaya koydu. Öğretmenlerin %5’i ise bazı zamanlarda tuvaletlerin tamamen kapatıldığını bildirdi. Bu uygulamalar, hem öğrencilerin sağlığını hem de eğitim sürecindeki konforlarını olumsuz etkiliyor.
Adet ürünlerine erişim ve "Adet Haysiyeti" girişimi
Bedwas Okulu’nda yaşananlar da benzer sıkıntıları doğruluyor. Öğrenciler, sınıf saatlerinde tuvalete gitme taleplerinin genellikle reddedildiğini ve bunun utanç verici bir duruma dönüştüğünü söylüyor. Özellikle adet döneminde olan öğrenciler için sağlık ürünlerinin kolay erişilebilir olmaması, sorunları derinleştiriyor.
Bu bağlamda Galler Hükümeti, "Adet Haysiyeti" (Period Dignity) girişimi kapsamında okullara bir milyon sterlinden fazla yatırım yapıldığını açıkladı. Bu programla, menstrüel ürünlerin izin gerekmeksizin erişilebilir olması hedefleniyor.
Ebeveynlerden çağrı: “Temel ihtiyaçlar göz ardı edilmemeli”
Holly’nin annesi, okul politikalarının genç kızlar üzerinde ek bir yük oluşturduğunu belirtiyor. “Ergenlik çağındaki çocuklara olgun bireyler gibi sorumluluk veriliyor ama en temel ihtiyaçlarında bile özgürlük tanınmıyor” diyerek uygulamalara tepki gösterdi.
Eğitim Konseyi ise kuralların okul yönetimlerince belirlendiğini, sorun yaşayan ailelerin doğrudan okullarla iletişime geçmeleri gerektiğini vurguladı. Ancak uzmanlar, bu tür bireysel çözümlerin yetersiz kaldığını ve ulusal düzeyde standartların belirlenmesi gerektiğini savunuyor.