Kapalı gişe cimnastik
Türkiye Cimnastik Federasyonu, Suat Çelen Başkanlığı’nda adeta şov yapıyor! Antalya’da Dünya Kupası’na ev sahipliği yapıyoruz. Federasyon duyuru yapıyor: Vestel Artistik Cimnastik Dünya Kupası’nın tüm biletleri tükendi! Bizi yalnız bırakmayan cimnastikseverlere teşekkür ederiz.

Bir sonraki organizasyonu daha büyük salona taşıma kararı çıkıyor. Başkan diyor ki; iki temel hedef var, memlekete cimnastiği sevdirmek ve Türk cimnastiğini dünyanın zirvesine çıkarmak.
Yıllarca Avrupa/dünya şampiyonlarını hatta olimpiyat oyunlarını hayranlıkla izledik.
Hep ‘bize ait olmayan sporlar’ arasında zannettik. Ama İbrahim Çolaklar, Adem Asiller, Ferhat Arıcanlar çıkardık. Kadınlarda Göksu Üçtaş Şanlı, Ayşe Begüm Onbaşı, Duygu Doğan, Azra Akıncı, Peri Berker, Nil Karabina, Eda Asar, Hatice Gökçe Emir, yenilere rol model oluyor…
“Türkiye voleybol ülkesidir” dedirten M.Akif Üstündağ ile şahane bir başarı yarışı var. Yapay zeka, en dengeli, en kurumsal federasyonu voleybol olarak sunuyor ama en verimli, en büyük sıçrama yapan federasyon cimnastiktir diyor.
Suat Çelen’in ‘5H’ düsturu var: Hayal, hedef, hazırlık, hareket ve heyecan! Bir de 6.H eklemiş; hayat! Bu düsturlar hayata bakışımızdır diyor. Bu vizyonla koşarken büyük dönüşüm için de çalışıyor.
Cimnastikte ülkeler yarışıyor. Kulüpleri bu alana yeniden sokmak gerek diyor. Mesela adında Jimnastik olan Beşiktaş bile sadece spor okullarıyla var. Keza Galatasaray ve Fenerbahçe gibi lokomotifler de benzer durumda. Şimdi, bu iş için dünya çapında çalışma yürütüyor. Juventus ve Barcelona gibi devlerin ön oluru alınmış. Kulüp yarışmaları başlarsa cimnastik en büyük devrimini yapacak.
Başa dönelim; biletler bedavayken kimse gelmiyordu, şimdi çok yüksek olmasa da fiyat belirledik. Aylardır Antalya havalimanına inen herkes Dünya Kupası’nın afişlerini gördü, iyi bir tanıtım yapıldı.
Şimdi salonda yer yok.
Siz bu satırları okurken, şampiyona bitmiş, madalyalar dağıtılmış olacak. Kürsüde yer alan sporcularımız kadar bu güçlü vizyona sahip federasyonu da ayakta alkışlıyorum, saygı ve heyecanla…
BIRMINGHAM’DAN HİDROJEN İZLENİMLERİ

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği olarak, 13 kişilik bir heyetle İngiltere’nin Stanlow’daki yapımı tamamlanan ilk hidrojen uyumlu fırına sahip rafinerisini inceledik. (EET) adına inşaatı tamamlayan adına Başkan Vekili ve ekibi, BU BÜYÜK projedeki katkılarını anlattı. Bir Türk firmasının Avrupa’nın en büyük rafineri dönüşümü inşasındaki payı ile ayrıca gururlandık. Ardından, adına Richard Holden’ın sunduğu bilgiler müthiş ufuk açıcıydı.
Küresel enerji dönüşümü, özellikle ağır sanayi ve petrol rafinerileri gibi enerji yoğun sektörlerde önemli yapısal değişimler gerektiriyor. Rafineriler yalnızca yakıt üretim tesisleri değil, aynı zamanda enerji ve petrokimya değer zincirlerinin merkezinde yer alan kompleks endüstriyel sistemler. Bu nedenle rafineri dönüşümü yalnızca yakıt türünün değiştirilmesiyle sınırlı olmuyor. Enerji verimliliği, hidrojen üretimi, elektrifikasyon ve karbon yönetimi gibi çoklu teknolojilerin entegrasyonunu gerektiriyor.

Birleşik Krallık’ın Kuzey Batısında bulunan Stanlow rafinerisi bu dönüşümün önemli örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. Geleneksel petrol işleme rolünü aşarak onu çok katmanlı bir enerji dönüşüm merkezi haline getirmeyi hedefliyor.
Stanlow, 900 dönüm üzerine kurulu, 1500 kişiye istihdam sağlayan bir işletme. Halihazırda Birleşik Krallık karayolu yakıtlarının yaklaşık %16’sını üretiyor. Dönüşümle birlikte tesisin karboon emisyonu yıllık 2.1 milyon tondan 0.15 milyon ton seviyesine düşecek. Bu, yaklaşık yüzde 95’lik emisyon azaltımı. Resmi açıklamalara göre tesisin kapasitesi 350 MW ve yıllık yaklaşık 600 bin ton CO₂ yakalama potansiyeli olacak. Hedef alanları şu şekilde: -düşük karbonlu hidrojen üretimi / yenilenebilir yakıt üretimi / sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üretimi / CO₂ yakalama ve depolama altyapısı / düşük karbonlu elektrik üretimi.
Bu kapsamda üretim de üç başlıkta buluşuyor: biyoyakıt üretimi / e-yakıt üretimi / sürdürülebilir havacılık yakıtı (S.A.F.) üretimi.

Proje yaklaşık 3 milyar dolar değerinde portföy barındırıyor ve operasyonel iyileştirme planlarından 1 milyar dolar ekonomik fayda hedefleniyor. Liverpool ve Manchester çevresinde yeni bir düşük karbon sanayi kümesi oluşturulması için çalışılıyor.
COP31 için hazırlıklar yoğunlaşırken bu önemli organizasyon, güçlü bir birikim ve vizyonu Türkiye’ye taşıdı. AB ve özellikle Almanya, Trump’ın fosil yakıt hamleleri sonrası temiz enerji çalışmalarında yara almış görünüyor. Birleşik Krallık, 250 yıl önce sanayi devriminin başladığı bölgede, yeşil dönüşüm kararlılığını sergiliyor. Gezinin mimarı UK Ankara Büyükelçiliği’ne ve İpek Alparslan Yazıcı koordinasyonuna müteşekkiriz.
HYDROGEN UK NE DEDİ?
Birmingham gezisinin omurgası Hydrogen UK derneğinin Ödül Gecesi ve ertesi gün yapılan konferanstı. Her ikisinin ayrıntılı incelemesini, BusinessEkonomi dergisi Nisan sayısında bulabileceksiniz.
Ancak, bu çok önemli organizasyonun ana mesajını konuşmazsak olmaz. Trump’a, AB’deki duraksamaya, Çin’deki gelişmelere rağmen, kararlılıkla ilerleyen Birleşik Krallık ne yapıyor, doğru anlamak gerek. Nottinghamshire / Newark’ta kurulu Green Energy Park saha gezisinde, 15 MW’lık yeşil hidrojen üretimi ve bunun kullanıldığını sessiz jeneratörleri de inceledik. Netflix, BBC gibi TV/film yapımcıları, festival organizasyonları bu sessiz desteği öncelikle tercih eder olmuş. Ama bu somut örnekten daha çarpıcı olanlar, H2 UK tarafından sunulan ödüllerdi. Kategorileri:
Yılın Hidrojen Lideri
Geleceğin Hidrojen Lideri
Toplumsal Katkı ve Paydaş Etkileşimi
En İyi Fikir Liderliği
Yılın Hidrojen İnovasyon Projesi
Ulaşımda Hidrojen Kullanımı
Hidrojen Altyapısı Projesi
Endüstride Hidrojen Uygulaması
Hidrojen Finansmanı ve Yatırım
Bu ödüller yalnız “kim iyi hidrojen üretti?” diye bakmıyor; bir hidrojen ekosistemini oluşturan tüm parçaları ödüllendiriyor. Dahası konferanstaki oturumlardan çıkan içerik son derece güçlü.
Hydrogen UK CEO - Clare Jackson, sektörün projelerinin, iş modellerinin ve yatırımcılarının hazır olduğunu; ancak hükümetin geciken hidrojen stratejisi güncellemesini yayımlamaması nedeniyle ivme kaybetme riski bulunduğunu söyledi. Sektör tarafı, 20 milyar Pounddan fazla özel yatırımın net politika sinyali beklediğini vurguladı.
UK Enerji Bakanı Michael Shanks, video mesajında, hidrojeni daha temiz ve daha güvenli enerji sisteminin “merkez sütunlarından biri” olarak tanımladı ve stratejinin öncelikleri netleştireceğini, sanayiyle iş birliğini derinleştireceğini ve UK ekonomisindeki rolünü açıklığa kavuşturacağını belirtti.
İngiltere’de mevzuatı stratejiyi hedefleri konuşuyor. Gözler kamuda. Türkiye’de olduğu gibi. Şimdi, ETKB tarafından yapılacak düzenlemeler belirlenecek otorite gibi süreçler tamamlanmalı.
COP31 öncesi, mutlaka Hidrojen sektörü somut gelişmeleri yaşamalı.
FUTBOLDA HÜZÜN VE SEVİNÇ
Değişmeyecek bir döngü bu, kazanan oldukça kaybeden de olacak. Ve elbette bir bölümü sevinirken geri kalanlar üzülecek. Çünkü bitmez bir yarış var ve herkes şampiyon olamaz. Galatasaray mutlu, taraftarı camiası şimdiden üst üste 4. şampiyonluk heyecanı içinde. Üstelik Liverpool ile oynanan ilk maçın kazanılması, gururu pekiştiriyor. Fenerbahçe, akla gelmeyecek kayıplarla üzgün, hatta gergin.
Yönetim, futbolcular, herkes eleştiri altında. Bu yarış, sürekli dönen bir teker gibi, zamana yayılmış sürüp gidecek. Kimi zaman tekerin altında, kimi zaman üstünde. Kimse, hep aynı yerde kalmayacak, kazananlar, şampiyonlar da yitirenler de. Duru bakmak, sabırla çalışmak gerek. Vizyon gerek, bütçe gerek, kararlılık gerek. Bugün başarılarıyla kutlananlar, yarın da başkalarını kutlayanlar olacak. Daha önce olduğu gibi…