OSMANLI TORUNU BORİS JOHNSON'UN İŞİ ÇOK ZOR

Ozan CEYHUN 26 Tem 2019

Ozan CEYHUN
Tüm Yazıları
Boris Johnson, partisinin üyelerinin posta yoluyla katıldığı oylamada 92.153 oy alarak Tory'lerin yeni başkanı oldu.

Rakibi Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise 46.656 oy alabildi. İlk olarak bu oylama sonucunun galibi Boris Johnson’u kutlamamız doğru olur. İngiltere’nin oldukça zor bir dönemden geçtiği bu günlerde partisinin yeni başkanı olarak şimdi ülkesinin başbakanı oluyor.

İlk önce hemen belirtmek isteriz. Boris Johnson’un parti başkanı olarak seçilmesine sadece onu seçen parti üyeleri ve ona sempati duyan İngiliz seçmenleri sevinmedi. Türkiye’nin ufak bir kenti olan Çankırı’nın Orta İlçesindeki Kalfat Köyü sakinleri de bu seçim zaferini büyük bir coşkuyla kutladılar. Kalfatlılar Boris Johnson’u çok seviyor. 

Haklı olarak soranlar olacaktır: “Londra’nın eski Belediye Başkanı ve İngiltere’nin yeni Başbakanı Boris Johnson’un Kalfat ile ilgisi nedir?” diye. Hatta “Kalfatlıların İngiltere politikası ile ilgisi nereden geliyor?” şeklinde soran da olabilir. Hemen belirtelim. Kalfat köyü toprakları hiçbir zaman bir İngiliz sömürge zulmü altında olmadı. Kalfatlılar, İngiliz egemenliği altına yaşamadılar. Tam tersine Osmanlı İmparatorluğu döneminin gururunu duyduktan sonra da Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nın hazırlandığı son bağımsız Osmanlı topraklarında yaşamanın ayrı bir gururuna sahipler. Anadolu’yu ve İstanbul’u işgal eden aralarında İngiltere’nin de olduğu ülkelere karşı kahramanca bir bağımsızlık savaşı veren ve kazanan Türkiye’nin vatandaşları olarak Kalfatlıların İngiltere politikasına yönelik bir eğilimleri yok.

Onlar bir akrabaları başarılı olduğu için çok seviniyorlar. Türkiye’de insanlar akrabalık ilişkilerine çok değer verdiğinden uzak ya da yakın olsun bir akraba başarılı olduğunda herkes sevinir. Kalfatlılar da işte bu nedenle çok mutlu.

Çünkü İngiltere’nin yeni Başbakanı 55 yaşındaki Boris Johnson, Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal Beyin torunu Stanley Johnson'ın oğlu. Damat Ferit Paşa hükümetlerinde Maarif (Eğitim) ve Dahiliye Nazırlığı yapan Ali Kemal'in babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813'te Çankırı'nın Kalfat köyünde doğmuştu. Kısacası Boris Johnson’un aile kütüğü göz önünde tutulacak olursak baba tarafından Kalfatlı bir ailenin torununun oğlu. Yani Kalfatlılar için o da köylerinin torunu.

Elbette bu işin magazin kısmı. Ama haklı olarak Kalfatlıları memnun eden bir konu. Güzel bir olay.

Ancak Boris Johnson ve İngiltere’ye dönecek olursak, işi çok zor.

Kutluyoruz, çünkü hedefine ulaştı. Boris Johnson, İngiltere’nin Başbakanı olmak istiyordu ve bu hedefe ulaşabilmek için büyük bir uğraş verdi. Hedefi “Downing Street” idi. Şimdi orada!

Eski Başbakan Theresa May ona büyük bir sorun bıraktı: Brexit. Aslında Boris Johnson, Brexit kararının alınmasını sağlayan İngiliz politikacıların başında geliyor. O nedenle ABD Başkanı Trump’ın büyük bir sempatisine sahip. 

Ancak seçilmeden önce “her şey pahasına” AB ile “bir son” vaat eden Boris Johnson’un bu sözünü nasıl yerine getireceği asıl merak edilen konu.

Eğer “her şey pahasına” ve “hemen” hiçbir anlaşma olmadan “Brexit” diyerek bunu gerçekleştirmeye kalkarsa parlamentoda böyle bir karar için çoğunluğa sahip değil. Ayrıca bu konuda çoğunluğa sahip olsa bile bu koşullarda bir “No-Deal-Brexit” İngiltere için hem ekonomik hem de sosyal alanlarda büyük bir kargaşa anlamına gelmekte. 

Ya da “May tarafından kabul edilen AB ile olan anlaşmayı” değiştirmeye kalkarsa AB cephesinde destek bulması neredeyse imkansız.

Eğer 180 derecelik bir dönüş yaparak 31 Ekim 2019 tarihinde sona erecek süreyi uzatmak için Brüksel’de bir girişimde bulunursa ona oy veren tüm parti üyelerini karşısına almış olacak.

Sonuç olarak tüm karmaşık ortamda ayrıca çoğunluğu AB üyesi kalmak isteyen İskoçyalılar ile nasıl başa çıkabilecek? Yine aynı karmaşa ortamında Kuzey İrlanda sorununun yeniden başka boyutlara varmasını nasıl önleyebilecek?

Ülkesini bir arada ve sakin bir şekilde tutabilmek Boris Johnson için en zor sınav olarak gözükmekte.

Emin olduğumuz tek şey, Kalfatlıların torunları Boris ne yaparsa yapsın onun arkasında oldukları ve her zaman onu destekledikleri.