Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

Arkas Sanat Merkezi

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

İzmir’in gözbebeği Kordon’da, denize nazır bir lokasyondadır Arkas Sanat Merkezi. Şehrin belleğinde iz bırakmış bu bina bir dönemin diplomatik hafızasını sanatın evrenselliğiyle buluşturmaktadır. 1906 yılında Fransız Konsolosluğu olarak inşa edilen bu tarihi yapı, döneminin zarafetini taşıyan mimarisiyle dikkat çekmektedir. Fransız Hükümeti tarafından kültür ve sanat amacıyla kullanılmak üzere Arkas Holding’e 20 yıllığına tahsis edilen binanın denize bakan kısmı, bir yıl süren titiz bir restorasyonun ardından Kasım 2011’de “Arkas Sanat Merkezi” adıyla sanatseverlere kapılarını açmıştır.

Lucien Arkas’ın vizyonu ve koleksiyonu

Arkas Sanat Merkezi’nin ortaya çıkmasındaki en büyük etken, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın sanata duyduğu derin ilgidir. Kendisine ait özel koleksiyonu halkla buluşturma arzusu, bu merkezin temel taşını oluşturmuştur. Bugün 900’den fazla parçadan oluşan Arkas Koleksiyonu empresyonist tablolardan tarihi haritalara, klasik dönem eserlerinden modern sanata kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Koleksiyon hem Türkiye’den hem de yurt dışından gelen sanatseverler için eşsiz bir kaynak niteliğindedir.

İki katlı bu yapının estetik mimarisinin yanında işlevselliğiyle de dikkat çekmektedir. Çağdaş müzecilik anlayışına göre düzenlenmiş toplam 10 sergi salonu ve bir atölye ile hizmet vermekte; sergi salonları hem Arkas Koleksiyonu’na hem de dönemsel olarak Türkiye ve dünyadan getirilen özel sergilere ev sahipliği yapmaktadır. 2019 yılında Picasso-Méditerranée projesi kapsamında Pablo Picasso’nun eserlerine ev sahipliği yapması, merkezin uluslararası prestijini pekiştirmiştir.

Burası ayrıca kültürel bir etkileşim alanıdır. Eğitim programları, atölye çalışmaları ve rehberli turlar ile özellikle gençlere ve çocuklara sanatı tanıtmayı hedeflemekte sadece elit bir sanat çevresine değil toplumun tüm kesimlerine hitap eden kapsayıcı bir kültür misyonu yürütmektedir.

İzmir’in kültürel nabzı burada atıyor

Arkas Sanat Merkezi, İzmir’in kültürel kimliğine evrensel bir değer katmakta ve şehri uluslararası sanat haritasına taşımaktadır. Sahip olduğu koleksiyonun yanı sıra, yurt içinden ve yurt dışından getirdiği prestijli sergilerle bir sanat köprüsü rolü üstlenmektedir. Sanatla iç içe yaşamak isteyenler için bu merkez sadece bir uğrak değil bir gereksinimdir.

İzmir’e yolu düşen her sanatseverin, denizle sanatın buluştuğu bu özel yapıya uğraması gerekir. Çünkü bazı yapılar sadece restore edilmez adeta onlara yeniden bir ruh üflenir ve bu ruh, toplumun kültürel belleğine işler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *