Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

KÜRESEL PİYASALAR

YAYINLAMA:

Küresel piyasalar, cuma günü gelen tarım dışı istihdam sonuçlarının etkilerini halen hissettirmekte. ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’ın önceki akşam konuşma sırasında toparlanmaya çalışsa da 94.00-94.30 banında yatay hareket etmeye devam etti. Olumsuz gelen tarım dışı istihdam verisi ardından 14-15 Haziran FOMC toplantıları sonrası faiz artırım beklentileri Fed Fund Futures’larda %4’e kadar düştü. Hatta bunu ben de daha evvel belirtmiştim.

Uluslararası piyasaları takip eden yatırımcılar olası bir ekonomik olumsuzluk riskine karşılık kendilerini koruma altına almak amacıyla ABD tahvillerine yönelirken, 10 yıllık tahvil faizleri 2016 Nisan ayı başından bu yana ilk kez %1.70’in altına indi. ABD’yi takip eden Avustralya 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi %2.15’e inerek tüm zamanların en düşüğüne geriledi. Japonya hazine tahvillerinin faizi ise - %0.125 ile rekor seviye ye yaklaştı. Cuma günü dört ayın en sert düşüşünü gerçekleştiren tahvil faizleri, pazartesi günü zayıf veri akışı altında yatay seyretti. Tabii ki tahvillere olan bu talep de merkez bankası politikalarını enflasyon ve büyümede etkili olacaktır.

Avrupa borsaları ise tarım dışı istihdam verisi sonrası cumaya göre hafif artıda işlem görürken yatay hareketlere katıldılar. Günün daha hareketli görünen varlığı ise petrol oldu. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, enerji bakanının talebin güçlü olduğunu kaydetmesinin ardından, temmuz ayı için Asya ve ABD’ye sattığı petrolün fiyatını yükseltti, Avrupa için ise düşürdü. Saudi Aramco, Asya’ya sattığı Arap Light petrolünün fiyatını varil başına 35 ila 60 cent artırdı. Bu yukarı yönlü fiyat ayarlamasında Asya ve ABD’ye yönelik talep artışının etkili olduğu söyleniyor ve bu haberin ardından Brent petrol fiyatının talepte artış oluştuğu algısıyla yükseldiği ve gün içerisinde 50.00 dolar üzerine hareket ettiği görüldü. Bu ayarlamanın 2 Haziran OPEC toplantısında bir uzlaşma çıkmamasının ardından artan rekabetin bir sonucu olduğu da düşünülebilir. Hatırlarsanız OPEC ve OPEC dışı 18 ülkenin katıldığı Petrol Zirvesi toplantısından neden uzlaşma çıkmadığını da o tarihteki yazımda belirtmiştim. http://www.gazetebirlik.com/yazi/petrol-zirvesinden-notlar

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *